Sedmominutni trening za trbušne mišiće može djelovati prekratko da bi bio dovoljno efikasan u skidanju masnih naslaga, međutim uz sljedeće vježbe rezultati će itekako biti vidljivi.

Ključ za dobar trening trbušnih mišića je osigurati da ne ciljate samo na vanjske mišiće trupa, već i na svoje duboke unutrašnje mišiće koji stabiliziraju vašu kičmu.

Siguran način da se to uradi jeste da u trening uključite vježbe koje zahtijevaju da se vaš kompletan trup angažuje kako bi se mišići oduprli pokretu, kao u planku. Vježbe u kojima se tijelo dinamički pomiče, kao kod različitih oblika trzanja – također mogu igrati značajnu ulogu.

Kada se radi o potrebnom vremenu za trening, 30 minuta (ili više) vježbanja trbušnih mišića ne mora biti efikasnije od kraćih treninga. Također, stručnjaci naglašavaju da ove vježbe nije potrebno izvoditi svaki dan.

Početnici bi ovakve vježbe trebali dodati u svoju rutinu vježbanja jednom ili dvaput sedmično.

Umjesto dužeg treninga, važno je odabrati efikasne vježbe, a zatim se fokusirati na progresivno povećavanje opterećenja, bilo dodavanjem više ponavljanja ili povećavanje težine tegova, smanjenjem vremena odmora ili poboljšanjem tehnike.

Sljedeći trening uključuje vježbe trbušnih mišića koje su važne za potpunu stabilnost ili snagu trupa.

Vježba “Deadbug”

Lezite licem prema gore sa rukama ispruženim prema plafonu i koljenima savijenim pod uglom od 90 stepeni – ovo je početna pozicija.

Polako ispružite desnu nogu ravno dok istovremeno spuštate lijevu ruku iznad glave, paralelno s podom. Vratite ruku i nogu u početni položaj. Ponovite na drugoj strani, ispruživši lijevu nogu i desnu ruku. Ponavljajte naizmjenično 40 sekundi.

Bočni plank s uvijanjem

Početna pozicija uključuje bočni plank koji radite tako što ćete svoje tijelo osloniti na lijevu podlakticu, sa laktom ispod ramena i rukom ispred tijela. Ispružite noge i stavite desno stopalo na lijevo, a zatim stisnite trbušne mišiće i gluteuse da podignete kukove od poda. Stavite desnu ruku iza glave, sa savijenim laktom usmjerenim prema plafonu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Mnogi COVID pacijenti možda zauvijek izgube čulo mirisa

Mnogi od onih koji su prebolovali COVID-19 suočili su se tokom bolesti…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kako pomoći djeci da se riješe straha od mraka

Djeca se vrlo često bore sa spavanjem zbog košmara i ružnih snova.…