ZDRAVLJE

ISHRANA BEZ HLJEBA: IZGUBIT ĆETE KILOGRAME, POBOLJŠATI PROBAVU, NEĆETE STALNO OSJEĆATI GLADAko planirate da smanjite unos hljeba ili ga potpuno izbacite, evo koje promjene možete da očekujete.

Hljeb može da vam obezbijedi nutrijente kao što su vitamin B i željezo. Međutim, ukoliko ga jedete u velikim količinama, unijet ćete dosta kalorija i vjerovatno dobiti neki kilogram viška.

A evo koje tri promjene možete očekivati ukoliko izbacite hljeb iz ishrane.

1. Izgubit ćete kilograme uzrokovane nakupljanjem vode u organizmu

Hljeb je je prepun ugljenih hidrata, a njegovo naglo izbacivanje primjetit će se na tijelu u vidu gubitka kilograma. Ali, nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun bijeli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove nagle promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo.

Ali to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti izbaciti hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top