BIH

Institut za rat: Rusija vozovima prebacuje oružje iz bjeloruskih skladištaGlavna vojna obavještajna uprava Ukrajine jučer je izvijestila da je voz s 492 tone streljiva iz grada Gomela stigao na željezničku stanicu Kirovskaja na Krimu, no nije poznato kada tačno.

Institut za rat objavio je kako Rusija vjerovatno izvlači streljivo i drugi materijal iz bjeloruskih skladišnih baza, što je aktivnost nespojiva s planiranjem velikog ruskog i bjeloruskog kopnenog napada na Ukrajinu. Glavna vojna obavještajna uprava Ukrajine jučer je izvijestila da je voz s 492 tone streljiva iz grada Gomela stigao na željezničku stanicu Kirovskaja na Krimu, no nije poznato kada tačno.

Objavili su također da Bjelorusija planira poslati dodatnih 13 vozova s oružjem, opremom, streljivom i drugim neodređenim materijalom iz pet različitih bjeloruskih baza na željezničke postaje Kamenska i Marčevo u Rostovskoj oblasti. Geolokacijom je, piše institut, utvrđeno da najmanje dva bjeloruska voza prevoze tenkove T-72 i vojne kamione Ural u Minsku i lansere raketa zemlja-zrak Tor-M2 u Oršu.

– Kretanje bjeloruske opreme u Rusiju pokazuje da ruske i bjeloruske snage vjerovatno neće uspostaviti područja okupljanja u Bjelorusiji. Bjeloruska oprema i opskrba Krimu i Rostovskoj oblasti pokazuju da su ruske snage manje uvjerene u sigurnost ruskih kopnenih komunikacijskih linija koje prolaze kroz sjevernu i zapadnu Lugansku oblast s obzirom na tamošnju ukrajinsku protuofanzivu – stoji u analizi instituta.

Ukrajina, poručuju, nije uočila nikakvo formiranje vojnih grupa u Bjelorusiji te je malo vjerovatno da će Rusija i Bjelorusija napasti Ukrajinu s bjeloruskog teritorija.

– Neovisno o tome, Bjelorusija materijalno podržava Rusiju i pruža njezinim vojnicima utočišta iz kojih mogu napasti Ukrajinu. Ruske snage u ponedjeljak pogodile su Kijev bespilotnim letjelicama Shahed-136 lansiranim s bjeloruskog teritorija – poručuju iz instituta.

Ukrajina je također izjavila da je Rusija prije dva dana rasporedila 32 drona Shahed-136 u Bjelorusiji te da će ih rasporediti još osam do petka, zaključuje institut.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top