Presuda policijskom inspektoru za primanje mita 22. novembra

Iznoseći završnu riječ, Republičko javno tužilaštvo je zatražilo osuđujuću i novčanu kaznu zatvora za inspektora banjalučke Policijske uprave Nenada Grujića, koji se tereti za traženje i primanje mita, dok je optuženi kazao da nisu dokazani navodi iz optužnice.

Tužilac Republičkog javnog tužilaštva Goran Glamočanin u završnoj riječi je rekao da je dokazana krivica Nenada Grujića na način da je nedvosmisleno jasno da je on kao policijski službenik zajedno sa inspektorkom Jelenom Florijan zahtijevao i primio mito od tadašnjeg direktora banjalučkog Srednjoškolskog doma Branislava Vidića, u zamjenu za sastavljanje po Vidića povoljnijeg izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, piše BIRN BiH.

Inspektorka Florijan ranije je priznala krivicu te je sklopila sporazum sa tužilaštvom i osuđena je na godinu dana zatvora.

Tužilac Glamočanin rekao je da je posebnim istražnim radnjama koje su provedene, a u kojima je kao informator korišten Branislav Vidić, utvrđeno da su optuženi inspektori tražili od Vidića 20.000 maraka kako bi zataškali slučaj.

“Utvrđeno je da je Grujić Nenad kod ugostiteljskog objekta Sirano od Vidić Branislava primio iznos od 20.000 maraka. Radi se o novčanicama koje su upravo one koje su pripremljene u posebnim istražnim radnjama, a koje su predate Vidiću. Bez ikakve sumnje se može tvrditi da je optuženi primio od Vidića 20.000 maraka”, kazao je tužilac Glamočanin.

On je predložio da se taj novac koji je privremeno oduzet od Grujića trajno oduzme, da mu bude izrečena mjera zabrane obavljanja službenih dužnosti, a predložio je i zatvor uz novčanu kaznu.

Optuženi inspektor Grujić je u završnoj riječi, koju je sam iznio, rekao da ne spori da je uzeo novac od Vidića ali zaključuje da je Vidić bio taj koji je insistirao na donošenju novca kao i da je Vidić podstrekivao njega i Florijan na izvršenje krivičnog djela.

U završnoj riječi je kazao i da su on i Florijan u više navrata odbijali da pričaju o novcu. Kako je rekao, on novac koji mu je Vidić dao dovodi u vezu samo sa Vidićevim traženjem da slučaj ne dospije u medije.

Grujić je istakao i da Tužilaštvo na bilo koji način nije uspjelo da dokaže da je on počinio krivično djelo primanja mita, a da nije dokazano ni da je preduzimao službene radnje u predmetu protiv Vidića, a koje nije trebalo da preduzima.

“Ja nisam dužio predmet protiv Branislava Vidića. Jelena Florijan i ja nismo radili u istom istražnom timu u vrijeme kada se sve dešavalo što su potvrdili i svjedoci. Jasno se može zaključiti da ja nisam bio postupajući inspektor, nisam imao ovlaštenja da postupam službeno”, rekao je Nenad Grujić u svojoj završnoj riječi.

On je kazao da mu nije jasno zašto bi bilo ko uzeo mito da zataška istragu u predmetu u kojem je izvještaj bio spreman za slanje u Okružno javno tužilaštvo “i to takav da nije bio povoljan po Branislava Vidića”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…

Savjetnica generalnog sekretara UN-a posjetila Beograd i poručila: Molim vas, uklonite mural!

Priznavanje da se desio genocid ne znači i negiranje da su se…