Zdravstveni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, a koju je naredilo Ministarstvo zravstva KS, nakon nedavne smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, izvršili su inspekcijski nadzor u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji Dr. Halimić, Privatnoj ordinaciji za anesteziju u terapiju bola prim. dr. Suad Rožajac, i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji Bejtović.

Faktor donosi detalje stanja kakvo su zatekli inspektori u ove tri privatne ordinacije i koje su mjere naložene:

Inspektorima tokom nadzora, u ordinaciji Dr. Halimić, u ulici Augusta Brauna broj 3, nije predočen valjan zaključeni ugovor o servisiranju medicinsko-tehničke opreme.

Uvidom u rješenje nadležnog Ministarstva zdravstva konstatovano da je ordinacija registrovana za pružanje specijalisticko – konsultativnih zdravstvenih usluga iz oblasti oftalmologije, te obavljanja hirurških zahvata male hirurgije isključivo u lokalnoj anesteziji.

Zabrana dopunskog rada dr. Nini Jovanović

Za dr. Ninu Jovanović, predočeno je uvjerenje o položenom stručnom specijalističkom ispitu iz oftalmologije od Federalnog ministarstva zdravstva, te licenca izdata od Ljekarske komore Zeničko-dobojskog kantona, važeća do 24. maja 20024. godine, ali ne i nadležne Ljekarske komore Kantona Sarajevo ili Ljekarske komore Federacije BiH.

Izvršen je uvid u protokol bolesnika, te je utvrđeno da se ne vodi potpuno u smislu propisanog sadržaja prema Zakonu o evidencijama u oblasti zdravstva (“SI. novine FBill”, broj 37/12). Pojedine evidentirane zdravstvene usluge nisu propisno ovjerene potpisom i pečatom ordinarijusa.

Prema saznanjima da subjekt nadzora obavlja hirurške zahvate u općoj anesteziji, zatražena je evidencija o istim, što nije predočeno u momentu nadzora. Dr. Halimić je na zapisnik izjavila:

– Evidencije o hirurškim zahvatima u općoj anesteziji vode se u prostoru koji je zakupljen kod dr. Bejtovića.

Tokom nadzora predočen je i tripartitni ugovor o poslovnoj saradnji zaključen 1. oktobra prošle godine.

Uvidom u ugovor konstatovano je: da su svi potpisnici ugovora privatne specijalističke ordinacije, namjena ugovora je pružanje zdravstvenih usluga – hirurški zahvati u općoj anesteziji, naručilac usluga i zakupoprimac je dr. Jasmina Halimić, specijalista oftalmolog, izvršilac usluga je dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, a zakupodavac je dr. Jasmina Bejtović, doktor stomatologije.

Ugovor je zaključen 1. oktobra 2020. na period važenja od godinu dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Dan državnosti BiH čestitali Biden, britanska kraljica, ali ne i Dragan Čović!

Američki predsjednik Joe Biden uputio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine čestitke povodom…