Indija planira zabraniti sve osim nekoliko privatnih kriptovaluta nakon što je vlada u utorak objavila da uvodi novi zakon o finansijskoj regulativi.

Nacrt zakona o “Kriptovaluti i regulaciji službene digitalne valute” stvorit će olakšavajući okvir za zvaničnu digitalnu valutu koju će izdati Rezervna banka Indije i zabranit će sve privatne kriptovalute, kao što su Bitcoin i Ethereum.

Ovog mjeseca, indijski premijer Narendra Modi rekao je da sve demokratske nacije moraju raditi zajedno kako bi osigurale da kriptovaluta “ne završi u pogrešnim rukama, što može pokvariti našu mladost”.

Ranije ove godine, vlada je razmatrala kriminaliziranje posjedovanja, izdavanja, rudarenja, trgovanja i prijenosa kripto imovine.

Modi je nedavno predsjedavao sastankom na kojem se razgovaralo o budućnosti kriptovaluta, usred zabrinutosti da bi neregulisana tržišta kriptovaluta mogla postati putevi za pranje novca i finansiranje terorizma.

Nova pravila će također vjerovatno obeshrabriti marketing i oglašavanje kriptovaluta, kako bi otupili njihovu privlačnost za maloprodajne investitore.

Visoki vladin zvaničnik rekao je da je plan da se na kraju zabrani privatna kripto-aktiva dok se utire put za novu digitalnu valutu Centralne banke (CBDC).

Rezervna banka Indije, koja je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” oko privatnih kriptovaluta, trebala bi pokrenuti svoj CBDC do decembra.

Zvanični podaci nisu dostupni, ali industrijske procjene pokazuju da u Indiji ima 15-20 miliona kripto investitora, s ukupnim kripto ulagačima od oko 4,77 milijardi eura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…