Iz videa se vidi kako dio demonstranata vrijeđa ljekarku zaposlenu u lokalnoj ispostavi HZJZ-a, te kako joj prijete.

Hrvatska ljekarska komora (HLK) izvijestila je u ponedjeljak da je prošle sedmice zatražila od Ministarstva unutrašnjih poslova informaciju o postupanju prema pojedincima koji su na protestu u Bjelovaru vrijeđali i prijetili jednoj ljekarki.

HLK u saopćenju navodi da je ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Bjelovaru 9. decembra održan antivakserski protest na kojem je snimljen i video, objavljen na Facebooku. Iz videa se vidi kako dio demonstranata vrijeđa ljekarku zaposlenu u lokalnoj ispostavi HZJZ-a, te kako joj prijete, unose joj se u lice i pozivaju na nasilje.

“S obzirom na to da ovo nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji liječnicima bilo i ranije, HLK je zatražio od MUP-a informaciju o tome kako su okvalificirali protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu”, stoji u saopćenju.

HLK također upozorava da su se u više hrvatskih gradova, u blizini zdravstvenih ustanova, pojavili plakati s prijetnjama ljekarima i medicinskim sestrama da će im biti suđeno i da će “odgovarati” zbog vakcinisanja protiv covida-19.

“Komora ove plakate smatra nedopustivim, očitim činom pritiska, uznemiravanja i poticanja na nasilje i mržnju prema zdravstvenim radnicima te poziva policiju i državno odvjetništvo da procijene postoji li u njima elemenata kaznenih djela, kako bi se izbjegli daljnja radikalizacija i moguće nasilje spram zdravstvenih radnika”, stoji u saopćenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…