ZDRAVLJE

IMATE CELULIT? OVE NAMIRNICE VJEROVATNO SU KRIVCIRupice na obrazima su poželjne, ali na stražnjici ili bedrima ne baš toliko.

Celulit je mrzak mnogim ženama, a prema klinici Cleveland, ima ga čak 80 do 90 posto žena. Zašto se pojavljuje i postoje li neke namirnice koja povećavaju vjerovatnost da će se pojaviti? 

Iako nauka tek treba otkriti sve uzročnike celulita, stručnjaci vjeruju da hormoni i genetika igraju veliku ulogu u njegovom nastanku. Srećom, celulit nije opasan za zdravlje. Ipak, ako želite smanjiti vjerovatnost da se pojavi, izbjegavajte ovu hranu, savjetuje Eat This.

Sladoled

Prehrana bogata masnoćama čini nas sklonijima celulitu. Punomasne mliječne namirnice poput sladoleda obilan su izvor i kalorija i zasićenih masti.

Bijeli hljeb

Možda nije uvijek slan, ali hljeb je skriveni izvor natrija. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), hljeb i peciva su među 10 najvećih izvora natrija u zapadnjačkoj prehrani. A kombinacija soli i rafiniranih ugljikohidrata pridonosi vjerovatnosti za pojavu celulita. Da biste smanjili šanse za debljanje i celulit, hljeb od cjelovitog zrna pšenice je bolji izbor.

Kolači

Keksi, kolači i krafne sadrže masnoće, rafinirane ugljikohidrate i natrij. Ako se prekomjerno konzumiraju, mogu imati posljedice na celulit.

Pizza

Nije iznenađenje da pizza nije najbolji izbor ako želite smršavjeti ili smanjiti celulit na tijelu. Pizza sadrži sol, koja uzrokuje zadržavanje tekućine u tijelu. A ako se tekućina nakuplja u krvnim žilama, može pritisnuti masne stanice celulita, čineći ih vidljivijima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top