Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

U razgovoru za 072info ugledni advokat Ifet Feraget prokomentarisao je određivanje jednomjesečnog pritvora prvom čovjeku Zenice, kazavši kako se radi o proizvoljnoj primjeni prava.

-Kao branilac, uvijek sam na strani zaštitite ljudskih prava. Pritvor se, izuzev Suda BiH, nažalost vrlo često lako i proizvoljno određuje. Međutim, još uvijek je to odluka sudije pojedinca (Ramo Ljevaković, op.a.), a konačnu odluku će donijeti vanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Zenici.

Ima dosta argumenata da taj pritvor ne bude pravosnažan. Obaveza suda je da primjenjuje blaže mjere. Nesaslušanje tih 11 svjedoka, iako istraga dugo traje, nije razlog koji bi bio biti prevaga za određivanje mjere pritvora. U ovakvim situacijama sud treba pitati tužilaštvo šta je sa tih 11 osoba? Jesu li to dostupne osobe, jesu li u Zenici ili na nekom drugom kontinentu pa su im bile sve ovo vrijeme nedostupne? S obzirom da vjerujem da su dosad mogle biti kontaktirane, imamo na sceni proizvoljnu primjenu prava.

Kako sam već kazao, postoji dosta razloga da se umjesto pritvora Kasumoviću odredi mjera zabrane. Uostalom, ne smijemo zaboraviti i presumpciju nevinosti i da gospodin Kasumović prema tome nije kriv – zaključio je Feraget za 072info.

Inače, na određivanje pritvora Kasumoviću njegov advokat Asim Crnalić uložio je jučer žalbu, a ishod konačne odluke vanraspravnog vijeća Kantonalnog suda Zenica bit će poznat sutra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…