BIH

Idu nova povećanja penzija u Federaciji: Koliko je minimum da se može (pre)živjeti?Zadnji događaji pokazuju da penzioneri/umirovljenici ipak nisu zadovoljni najnižom penzijom te od Vlade FBiH traže povećanje.

Od marta 2018. godine prosječna penzija u Federaciji BiH porasla je za 31 posto, a minimalna za 35 posto

Zahvaljujući novim reformskim i zakonskim odredbama penzioneri/umirovljenici u FBiH danas imaju stabilan penzioni fond.

Godine 2015. penzioni fond je bio u minusu 226 miliona maraka, danas je u plusu 80 miliona maraka, a penzije su za trećinu veće.

Od marta 2018. godine prosječna penzija u Federaciji BiH porasla je za 31 posto, a minimalna za 35 posto, piše Akta.ba.

Akumulirani deficit Zavoda MIO/PIO krajem 2016. godine iznosi je preko 200 milijuna KM.

Poboljšavanjem gospodarski prilika u Federaciji, rastom prosječne plaće, poboljšanom disciplinom obveznika plaćanja doprinosa, deficit je već 2018., anuliran, a Zavod u posljednje tri godine bilježi višak prihoda u odnosu na rashode.

Zahvaljujući reformi Zakona o PIO-u u FBiH iz 2018. godine omogućena je redovnu isplatu penzija.

Ova reforma dovela je i do toga da je otklonjen uzrok nesrazmjernog rasta broja penzionera/umirovljenika, te ostvarivanja nepravedno visokih mirovina čime se stabilizirao mirovinski sustav.

“Valja napomenuti, da su od 1.3. 2018. do danas, sve mirovine uvećane četiri puta redovitim usklađivanje, jednom izvanrednim usklađivanjem, da su uz to, minimalne mirovine tri puta povećavana, te je u tri navrata isplaćena jednokratna pomoć umirovljenicima”, kazao je za Akta.ba glasnogovornik Zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić.

Minimalna mirovina je u navedenom razdoblju porasla s 326 KM, koliko je iznosila početkom 2018., na sadašnjih 445 KM, a najviša mirovina 2.174 KM.

MINIMALNA DOSEGLA PETINU NAJVIŠE

Zbog zakonskog ograničenja kojim je određeno da se najviša neće uvećavati dok najniža ne dosegne petinu najviše, nije se povećavala.

Kako je posljednjim povećanjem minimalnih mirovina dosegla petinu najviše, ove će se godine usklađivati tačnije povećati i najviša mirovina.

Kvesić je kazao da je prosječna mirovina svih penzionera/umirovljenika samostalne i razmjerne u 12. mjesecu 2018. iznosila je 398,97 KM, dok je u 12. 2022. ona iznosila 482,51 KM.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top