Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić na današnjem 4. stranačkom kongresu kazao je da svi u BiH trebaju prekinuti sa politikom koja zemlju vodi u duboku krizu i početi se ponašati odgovorno kako bi krenuli putem velikog napretka za sve.

“Kongres SBIH održava se u dramatično vrijeme za BiH, ovo je sudbonosan period naše zemlje. Kriza nije bila na većem nivou od Dejtona do danas. Vjerujem da nije slučajno da se danas, uz posljedice i pandemije i poplava, rađa u jednom novom i svjetlu i snazi Stranka za BiH. Ona treba ovom narodu, državi i svim građanima BIH. Valja se pokrenuti za ono što je pred nama”, rekao je na početku.

Efendić je iskoristio priliku da pošalje poruku svima u Bosni i Hercegovini.

“Sve koji vole ovu zemlju, u cijeloj BiH, pozvao bih da prestanemo i prekinemo period nestabilnosti. To ne može učiniti ni međunarodna zajednica, ni Vijeće sigurnosti, niti iko s istoka i zapada. Samo mi to možemo uraditi. Pokrenimo se i zaustavimo ovu krizu poštujući Ustav, ono što je propisano Dejtonom i što je doneseno u parlamentu. Postoje presude evropskih sudova, pa bez pritiska i u miru trebamo tragati za rješenjima. Do tada posvetimo se ekonomskom razvoju BiH, društvenom razvoju u svim oblastima”, dodao je.

Efendić smatra da je to jedini put da prekinimo i egzodus stanovništva, posebno mladih i radno sposobnih naše države.

“Ne potcjenjujemo stanje u kojem se nalazimo. Ne zaboravimo da je ovdje počeo Prvi svjetski rat, nemojte misliti da ne može početi ni treći. Nemojmo čekati da nam istočni i zapadni prijatelji ili neprijatelji rješavaju probleme, jer ih oni sigurno ne osjećaju kao mi. Nema onih u zemlji da će biti uspješni pijuni svojih mentora koji će ovdje ostvariti svoje ambicije. Neće. Samo će oni i narod platiti visoku cijenu. Cijenu geoplitičkih dešavanja plaćaju najviše svi naši građani i samo oni proljevaju suze kada se sile otimaju. Krajnje je vrijeme da mi sami rješavamo krizu. Samo mi imamo krizu, a oni interes, najviše politički”, naglasio je.

Pozvao je sve da budu pametniji prije nego to bude kasno.

“Naš interes je mir, napredak i razvoj, a interesi sila pokazivanje dominacije na unesrećenom podrčju koji se zove Balkan ili Zapadni Balkan. Moguće je potpuno promijeniti političku paradigmu našoj zemlji. Posvetimo se proizvodnji hrane, drveta, energije, metalnoj, namjenskoj industriji, turimu… Sve gdje imamo prednost”, rekao je.

Efendić je pitao zašto se niko ne bavi pitanjem inflacije i velikim rastom cijena.

“Od ovih političkih tema nemamo vremena da se bavimo s tim. Kako za 25 godina nismo osigurali bolju gasnu povezanost i očekujemo rast cijena električne energije. Nama ne fali ideja, ali fali organizacija. Jedni drugima ne damo da se krećemo, ne poštujemo jedni druge, ne poštujemo obaveze i zadatke, a svi bi da kritikujemo sve u zemlji, ali da ne rješavaju stvari. To se rješava snažnom političkom organizacijom. Demokratija počiva na jakim političkim organizacijama”, kazao je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…