Od 4.903 zahtjeva koji su u MUP pristigli ove godine i lani državljani Srbije podnijeli su 2982 zahtjeva, slijede državljani BiH s 974 zahtjeva, a u proteklih 30 godina “naturalizacijom” je u hrvatsko državljanstvo primljen 1,1 milion stranih državljana.

Iako je istjecao za manje od mjesec dana, tačnije 1. januara iduće godine, Sabor je prošlog petka rok za podnošenje zahtjeva za dobivanjem hrvatskog državljanstva produljio za još godinu dana.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić naveo je pritom i podatke kako je tokom 2020. zaprimljeno ukupno 1923 takvih zahtjeva, a u 11 mjeseci ove godine njih 2.980, dodajući da se u nekim konzularnim uredima termin čeka po nekoliko sedmica, a negdje i nekoliko mjeseci.

Elektronski sustav zaprimljenih zahtjeva za utvrđivanje hrvatskog državljanstva omogućava davanje statističkih podataka po parametru državljanstva osobe koja podnosi zahtjev, a ne po mjestu (konzularnom uredu ili diplomatskoj misiji Republike Hrvatske u inozemstvu) podnošenja zahtjeva.

U pravilu se državljanstvo osobe podudara s državom u kojoj je podnesen zahtjev uz rijetke iznimke. Primjerice, državljanin Bosne i Hercegovine ili Republike Srbije može i u Njemačkoj podnijeti zahtjev ako u toj državi legalno boravi zbog posla, navelo je Ministarstvo unutarnjih poslova nakon čega je uslijedilo brojčano navođenje podataka o zaprimljenim zahtjevima, prenosi Hina pisanje Večernjeg lista.

Od ukupnog broja zahtjeva za utvrđivanje hrvatskog državljanstva (4903) koji su zaprimljeni u Ministarstvu unutarnjih poslova, nakon što je 1. januara 2020. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, najveći broj zahtjeva podnijeli su državljani Republike Srbije (2982 zahtjeva), Bosne i Hercegovine (974), Kanade (212), Sjedinjenih Američkih Država (135), Australije (98), Savezne Republike Njemačke (87), Crne Gore (77), Republike Slovenije (63), Republike Sjeverne Makedonije (52), Ujedinjenog Kraljevstva (42), Francuske (18), Švedske (15).

Državljani nekih drugih zemalja zastupljeni su s brojem zahtjeva za utvrđivanjem hrvatskog državljanstva manjim od 10 (Kosova, Italije, Novog Zelanda, Švicarske itd.), naveli su iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…