Kroz BiH su u proteklih godinu dana prošla ili je u njoj ostala 13.294 migranta, objavljeno je u najnovijem izvještaju Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija, koji je objavljen prije nekoliko dana.

Uprkos tako visokim brojevima, u proteklu godinu dana samo je njih 95 izrazilo namjeru da podnese zahtjev za azil u BiH.

Osim toga, prema podacima UNHCR-a, u BiH je registrovano čak 136 djece bez pratnje, odnosno bez roditelja ili staratelja.

Gledano po mjesecima, najviše novih dolazaka u BiH je bilo u julu, odnosno njih 2.236, što je približno kao i prošle godine u tom mjesecu.

Iz podataka je vidljivo da je broj novih migranata u BiH postepeno rastao od januara, kada ih je bilo 714, do jula, nakon čega je ponovo počeo blago da opada.

Već u februaru taj broj je prešao hiljadu i od tada je postepeno rastao.

Ne računajući Sjevernu Makedoniju, upravo je kroz BiH najviše migranata prošlo na putu ka zapadnoj Evropi, koja je uglavnom cilj većine.

U Sjevernu Makedoniju su u proteklih godinu dana ušla ili u njoj odranije boravila 15.442 migranta, a razumno je pretpostaviti da je najveći dio njih do zapadne Evrope pokušao proći preko teritorije BiH.

To se može zaključiti i iz podatka da je u Srbiji u istom periodu registrovano 9.154 migranta, od kojih je bar dio ušao s teritorije Sjeverne Makedonije. Naredna je Albanija, s ukupnim brojem novopridošlih migranata 8.221, a za pretpostaviti je i da je najveći dio njih ušao na teritoriju BiH. Kroz Crnu Goru je prošlo 2.760 migranata, a kroz Kosovo 1.091.

Mapa koju je predstavio UNHCR pokazuje da su u BiH migranti ulazili preko Srbije i Crne Gore, a da je u te zemlje BiH vraćala dio onih koji su prešli teritoriju.

Iz BiH migranti uglavnom ulaze u Hrvatsku, a mapa UNHCR-a pokazuje da je Hrvatska veliki dio tih ljudi vratila u BiH, što se poklapa s brojnim medijskim izvještajima o ponekad nasilnom prebacivanju migranata iz Hrvatske u BiH od strane hrvatskih policajaca.

Najviše novopridošlih migranata je u Srbiji na koju otpada 6.228 migranta, ili oko 58 odsto. BiH je na drugom mjestu sa 3.769 migranta, ili oko 35 odsto. Na ostale zemlje otpada između jedan i dva odsto novopridošlih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…