BIH

Hrvati se “namiruju” u Bosni i Hercegovini: Gorivo, lijekovi i hrana jeftiniji; Litar benzina 22 feninga jefiniji nego u HrvatskojNa uštedu ne mogu računati vlasnici dizelaša, jer je cijena te vrste goriva jednaka i u Hrvatskoj i u BiH, odnosno 1,51 euro po litru.

U Bosni i Hercegovini je litar benzina 11 centi (22 feninga) jeftiniji nego u Hrvatskoj.

Prema tome, stanovnici Slavonije u Hrvatskoj posljednjih mjeseci slabije nego prije dolazili u BiH da kupuju gorivo, jer su se cijene gotovo ujednačile.

Međutim, kako piše Večernji list, nakon današnjeg poskupljenja benzina u Hrvatskoj, ponovno im se isplati puniti i spremnike preko Save.

Na pumpama u BiH benzin je 0,11 eura jeftiniji. Primjerice, na jednoj pumpi u Bosanskom Brodu litar benzina košta 2,5 konvertibilnih maraka. S obzirom na to da tečaj eura u trgovinama u BiH iznosi 1,93 KM, lako je izračunati da će onaj ko napuni rezervoar do vrha (45 litara) uštedjeti gotovo pet eura (desetak maraka).

Na uštedu, međutim, ne mogu računati vlasnici dizelaša, jer je cijena te vrste goriva jednaka i u Hrvatskoj i u BiH, odnosno 1,51 euro po litru.

– Često idem u kupovinu u BiH. Prehrambeni proizvodi u prosjeku su 20 do 30 posto jeftiniji, lijekovi također, pa supruga i ja kupimo ono što se smije prenositi. Sada ću opet kupiti i gorivo jer se isplati, rekao je Slavko iz Slavonskog Broda za Večernji list.

Pogodnost prekogranične kupovine je i povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Pravo na povrat PDV-a strani državljani ostvaruju kupnjom robe u vrijednosti od najmanje 100 KM.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top