ZDRAVLJE

HRANA BOGATA PRIRODNIM KALCIJUMOM KLJUČNA ZA ZDRAV RAZVOJ ORGANIZMAKalcijum se u tijelu sadrži oko 1000-1200 grama i smatra se jednim od vodećih među svim makromineralima.

Uloga kalcijuma u ​​tijelu je veoma velika.

Pored održavanja zdravlja kostiju i zuba, u njegove funkcije spadaju: regulacija stanja noktiju, kose i kože, kontrola prenosa nervnih impulsa, regulisanje vaskularnog tonusa i rada srca, pomoć u funkcionisanju sluha i vida itd.

Znamo da su mliječni proizvodi odličan izvor kalcijuma. Ali pored njih, postoje i drugi proizvodi sa ne manje impresivnom (a negdje i više) koncentracijom minerala.

Atlantske sardine

Svega 100 grama konzervirane hrane sadrži 382 miligrama kalcijuma, što u procentima iznosi 38 posto preporučene dnevne doze. Sardine sprečavaju uništavanje ćelija, normalizuju krvni pritisak, stimulišu mozak i odolijevaju zapaljenskim procesima.

Susam

Susam je jedna od onih namirnica koje imaju puno kalcijuma. U 100 grama – 1474 mg, što znači 147 posto dnevne potrebe. Susam jača imuni sistem, blagotvorno djeluje na gastrointestinalni trakt i varenje, pomaže ubrzanju metabolizma i poboljšava stanje kože.

Mak

Sam po sebi, mak je bogat izvor raznih vitamina i minerala. U njemu je više kalcijuma nego u mlijeku: na 100 grama – 1667 miligrama (166% dnevne potrebe). Mak smanjuje nervne poremećaje i podržava funkcionisanje ćelija, pomaže u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu, poboljšava oštrinu vida i služi kao analgetik.

Tofu

Tofu se možda ne može pohvaliti istim zapanjujućim sadržajem makronutrijenata kao sjemenke maka ili susama, ali takođe ima značajnu količinu kalcijuma: 372 miligrama na 100 grama (37 posto dnevne vrednosti). Korisna svojstva tofua: smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, poboljšanje funkcionisanja bubrega i žučne kese, aktiviranje mozga i neverbalne memorije.

Suncokret

Svega 100 grama suncokretovog sjemena sadrži 367 miligrama kalcijuma, što u procentima iznosi 36 posto dnevne potrebe. Sjeme suncokreta smanjuje nivo lošeg holesterola, snižava krvni pritisak, minimizira upale u tijelu i snižava nivo šećera u krvi, pišu NovostiMagazin.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top