“Prijateljska kuća” Marlies van Hoffen u Doboju funkcioniše od 1999. godine sa ciljem da djeci pruži ljubav i topli dom

Marlies van Hoffen, humanitarka iz Holandije, u “Prijateljskoj kući” u Doboju od 1999. godine do sada pružila je utočište i topli dom za 64 djece.

U Bosnu i Hercegovinu počela je dolaziti za vrijeme rata, sa tetkom, donosile su humanitarnu pomoć, a nakon rata nastavile su pomagati, najviše djeci. Godine 1998. saznale su da za djecu bez roditeljskog staranja u Doboju ne postoji adekvatan smještaj nego da moraju odlaziti u Banjaluku, što ih je ponukalo da naprave plan za porodičnu kuću u kojoj može biti smješteno desetak djece i da funkcionišu kao velika porodica. Godinu danas kasnije otvorena je “Prijateljska kuća”, u kojoj je nedavno smješteno 63. i 64. dijete.

Trenutno Van Hoffen brine o sedmoro djece, a među njima je studentica medicine u Novom Sadu, koja dolazi kada nema obaveza na fakultetu, a u ovoj kući provela je gotovo čitav svoj život, od šest mjeseci do 22. godine koliko sada ima.

Najmanja beba o kojoj je brinula Van Hoffen imala je svega četiri dana, a sva djeca mogu ostati dok se ne snađu. Prema riječima Holanđanke nije to sa 18 godina, nego moraju završiti školu, naći posao, neke djevojke su se udale, a ostali idu dalje kada imaju primanja od kojih mogu platiti kiriju, režije i hranu.

Marlies van Hoffen ekipi Anadolu Agency (AA) prilikom posjete “Prijateljskoj kući” ispričala je da je ostala u kontaktu gotovo sa svom djecom koja su bar dio svog života provela na ovom mjestu. Sada ih kaže ima po čitavom svijetu, razišli su se svugdje, u Americi, Holandiji, Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Crnoj Gori…

Za svoj dan Van Hoffen kaže da izgleda kao dan bilo koje domaćice, priprema obroke, budi djecu za prvu i drugu smjenu, oni doručkuju, ručaju, pišu zadaće, spremaju se, idu u školu. Na šporetu u “Prijateljskoj kući” uvijek se kuha više jela, a o dnevnom meniju se uglavnom svi ukućani dogovaraju i izražavaju svoje želje.

Van Hoffen, osim muža, pomažu i teta Nina, koja je starija i radi malo manje i teta Sanja, koja je odrasla ovdje, a po završetku medicinske škole ostala je da radi u “Prijateljskoj kući”.

Na pitanje da li djeca pomažu u obavljanju kućnih poslova, rekla je:

“Svakako, ja sam i sama iz veće porodice, uvijek smo pomagali mami prati suđe, spremati krevete, motati veš, čarape i sve. Pokušavam ih pripremiti za dalji život, moraju znati srediti, oprati pod, srediti svoje sobe i tako te stvari. Pokušavam ih totalno pripremiti kako sam ja bila spremna za dalji život kad sam odrasla.”

Život pod istim krovom, emocije, stvaraju neraskidivu vezu između svih ukućana u “Prijateljskoj kući“, a rastanci ponekad padaju teško.

“Zavisi, ima djece koja idu na usvajanje, znamo da ih čeka nešto lijepo, ostajemo u kontaktu i to bude lijepo. Ne bude toliko teško i ostajemo u kontaktu. Imamo internet možemo se i vidjeti, šaljemo fotografije, čujemo se, ne bude tako teško. Oni koji žive u Doboju, često dođu na kafu, imaju i svoju djecu već”, ispričala je Van Hoffen dodajući da se šire porodice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…