Ljubitelji italijanske tjestenine možda će morati dublje da posegnu u džep kako bi nabavili omiljenu namirnicu.

Naime, proizvođači ne mogu da računaju na kanadsku durum pšenicu a žetva u Italiji bila je slaba, piše Rojters.

Kanada obično čini oko dvije trećine globalne trgovine durum pšenicom, a ove bi godine žetva zbog ekstremnih vrućina i suše trebalo da bude upola slabija nego 2020. godine, prenosi Tportal.

Zbog slabe kanadske žetve cijene durum pšenice već su porasle na najviši nivo za 13 godina, podstakavši strahovanja od velikog poskupljenja hrane u periodu oporavka privrede od virusa korona.

Prepolovljena kanadska proizvodnja vremenski se poklopila i s padom svjetskih zaliha durum pšenice na najniži nivo u posljednjih šest godina, dijelom i zato što su ljudi u vrijeme lockdowna gomilali zalihe tjestenine.

Italijanski proizvođači tjestenine obično podmiruju većinu potreba za durum pšenicom na domaćem tržištu, ali prognoza žetve nedavno je snižena pa će biti prisiljeni da izađu na vjetrometinu međunarodnih tržišta.
Slabija žetva u Italiji

Očekivalo se da će žetva durum pšenice u Italiji ove godine premašiti onu iz 2020, ali Evropska komisija je snizila u oktobru procjenu proizvodnje sa 4,3 na 3,7 miliona tona, pa su proizvođači tjestenine počeli da strahuju za snabdijevanje u prvoj polovini iduće godine.

“Biće dramatičnije nego što je sad jer trenutno još možemo da nabavimo domaću pšenicu. Situacija s durum pšenicom jako je ozbiljna”, rekao je izvršni direktor brenda tjestenine Divella Vinćenco Divela.

Neke kompanije izlažu se riziku nestašice ključne sirovine nakon što domaće zalihe pšenice budu iscrpljene i mogle bi u idućim mjesecima biti prisiljene da obustave proizvodnju, upozorila je analitičarka Strategie Grainsa Severin Omne-Mezon.

“Što se tiče cijena i nedovoljne ponude durum pšenice, najgore možda tek dolazi”, rekla je ona.

Kupci su pronašli zamjenu za kanadsku pšenicu pa se Australija ove sezone probila na drugo mjesto dobavljača duruma u Evropskoj uniji, a Meksiko je veliku potražnju za uvozom podmirio pošiljkama iz Alžira.
Turska mijenja propise

Turska, veliki izvoznik tjestenine, odgovorila je pak na krizu u snabdijevanju durum pšenicom propisom kojim je maksimalni udio obične pšenice u tjestenini za izvoz podignut s 30 na 100 odsto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…