Ugrožena je opskrba strujom iz Termoelektrane Tuzla zbog manjka ugljena. U punom pogonu je Termoelektrana Kakanj, no pitanje je do kad je to tehnološki i sigurnosno moguće. Rudari će proizvodnju ugljena nastaviti kad im se ispune uvjeti, a odnose se uglavnom na sigurne plaće, pravo na mirovinu, ali i sredstva za rad, piše N1.

Promrzao nakon protesta rudara i radnika u rudnicima Jusuf Jekalović, ako ode ljekaru moraće da plati. Zaposlenim u RMU Breza nije plaćeno zdravstveno, no za liječenje onih koji žive u Zeničko Dobojskom kantonu postoji dogovor, no u KS ne, a Jekalović živi u Ilijašu. Više od 100 radnika RMU Breza ima isti problem. Svima im je problem i neplaćen radni staž.

Ja imam nekih sedam godina do penzije, imam kolega koji ove godine idu u penziju, s tim da ljudi čekaju po 13 mjeseci da ostvare penziju. Ja ne znam da li ću uopšte ostvariti pravo na penziju, u ovakvoj situaciji teško da ću je ostvariti” kaže Jekalović.

A upravo od neosiguranih rudara, rudara sa neizvjesnom budućnošću zavisi snadbjevanje električnom energijom.

Depo TE Tuzla je prazan saopštili su iz Elektroprivrede BiH zbog čega najavljuju moguće restrikcije i u isporuci el. energije ali i pare. Zbog svega je TE Kakanj u punom pogonu no upitno je do kada će to tehnološki biti moguće, najavljuju i da će ugalj nabavljati iz Banovića, te Stanara. Sinoć u 22 sata obustavljen je rad Bloka 4, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom. U pitanju su postrojenja u kojem se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120 hiljada građana Tuzle i Lukavca. Blok 3 će u narednoj sedmici za koju je prognozirano zahlađenje, biti u pogonu sa oba kotla. Potrebne količine uglja za njegov rad biće obezbjeđene iz rudnika Banovići i Stanari.

Kada će doći do normalizacije u iskopu i isporuci uglja iz sedam rudnika u okviru koncerna Elektroprivrede nije izvjesno. Rudari poručuju, ugalj će kopati kada im se ispuni osam uslova, od kojih je prvi uvezivanje radnog staža. Ali i da se odustane od novog pravilnika o platama, kojim bi prema mišljenju rudara plate u rudnicima bile umanjene.

Zbog svega su danas u rudnicima bile samo dežurne ekipe koje su održavale kopove, odvodile vodu, provjetravale, i sigurnim održavale električne vodove. Na ovaj način čuvaće radna mjesta do ponovnog pokretanja proizvodnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…