Pfizerov Paxlovid, ili Merck-Ridgeback-ov Molnupiravir, prve su proizvedene antikovid tablete.

Dostupna ispitivanja pokazala su da smanjuju hospitalizaciju i smrtnost za približno do 89% i to u slučaju Fajzerovog lijeka. Pilule se daju na samom početku zaraze, a predviđeno je da one budu dostupne i u kućnom liječenju.

Početkom decembra održan je on-line sastanak predstavnika Pfizera sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH kao i predstavnicima zdravstvenih institucija Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na temu nabavke antivirusnog lijeka, Pfizer inhibitor proteaze.

Sastanak je uslijedio jer je u okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera, koji je uspostavljen od strane Evropske komisije, kojem je pristupila i Bosna i Hercegovina 09. aprila 2020. godine, i koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, Bosni i Hercegovini ponuđena nabavka antivirusne terapije Pfizer proizvođača.

U toku sastanka, predstavnici Pfizera su predstavili način djelovanja lijeka koji je primarno vezan za sprečavanje SARS-COV2 viralne replikacije virusa te saopštili da se dozvola očekuje u martu, najkasnije u maju 2022. godine uz konstataciju da Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) ima kraći rok dostavljanja u odnosu na Evropsku agenciju za lijekove (EMA).

Predstavnici BiH su potvrdili spremnost ravnopravnom pristupu lijeku na način da će konačne potrebe BiH će biti revidirane, u odnosu na prethodno iskazane potrebe za neobavezujućom kupovinom, uz napomenu da terapija ovim lijekom neće predstavljati zamjenu vakcini.

Održani sastanak predstavlja samo početni u nizu do konačne odluke koju će donijeti nadležne zdravstvene institucije Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Srbija je potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije „Pfizer“ za distribuciju njihovog eksprerimentalnog lijeka protiv korona virusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…