Dok se Narodna skupština RS-a priprema za današnje glasanje o povlačenju nadležnosti iz državnih bh. institucija, američki zvaničnici planiraju diplomatsku ofanzivu, piše danas britanski Guardian.

Sjedinjene Američke Države su odlučne u tome da Bosnu i Hercegovinu vrate “sa litice” usred secesionističkih prijetnji srpskih nacionalista i između ostalog spremaju i sankcije, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta.

Derek Chollet, viši savjetnik državnog sekretara Antonyja Blinkena, govorio je uoči posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj se očekuje glasanje o tome da li da započne proces istupanja entiteta RS iz bosanskohercegovačke vojske, pravosuđa i poreskog sistema.

Ovakvi koraci, na koje poziva lider SNSD-a Milorad Dodik, predstavljali bi značajan korak ka secesiji, navodi Guardian. Vjerovatno će doći do šestomjesečnog “čekanja” prije nego što odluke Narodne skupšrine RS-a stupe na snagu, ali bi današnje glasanje u NSRS-u moglo započeti otkucavanje sata prema mogućem povratku sukoba.

Američki zvaničnik Derek Chollet, čija je formalna funkcija savjetnik State Departmenta, posjetio je Bosnu i Hercegovinu prošlog mjeseca u sklopu diplomatske ofanzive Bidenove administracije da se pozabavi dugotrajnim problemima i prijetnjama Milorada Dodika da će formirati entitetsku vojsku.

“Zaista smo pokušali da ubrzamo neke od naših diplomatskih napora da pokušamo da se vratimo ‘sa litice’”, rekao je Chollet za Guardian.

Kaže kako je primjetno da nakon skoro 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dalje se govori o potencijalnom povratku u sukob ili velikoj krizi u BiH, a sve to duboko zabrinjava Sjedinjene Američke Države.

Tokom posljednjeg rata, Vojska RS-a sprovodila je sistematsko etničko čišćenje na prostoru BiH, četverogodišnju opsadu glavnog grada BiH, genocid u Srebrenici i mnogo drugih ratnih zločina pri čemu je ubijeno skoro 100.000 ljudi.

Chollet je rekao da je predao pismo Blinkenovo pismo bh. liderima, naglašavajući da je mir u Bosni i Hercegovini prioritet za američku administraciju.

“Ovo je pitanje s kojim se mnogi ljudi u ovoj administraciji od predsjednika Bajdena pa naniže dugo povezuju i lično ga osjećaju jako”, rekao je.

Druga tema Blinkenovog pisma bila je prijetnja sankcijama političkim liderima koji prijete postdejtonskom miru. Dodik, glavna meta te prijetnje, izjavio je da ga nije briga za sankcije, ali Chollet vjeruje da one mogu imati utjecaja.

“Mislim da smo vidjeli neke dokaze da poluga koju imamo, koja uključuje sankcije, može biti efikasna u oblikovanju ponašanja”, rekao je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…