Postoji mogućnost da televizija RTL u Hrvatskoj bude prodata, a kao potencijalni kupac spominje se i srbijanska medijska korporacija Adria Media Group u čijem je vlasništvu i tabloid Kurir.

Ove navode, koji nisu demantovani, objavio je Jutarnji list. Pozivajući se na više izvora, istaknuto je da se razmatra novi model poslovanja ovog televizijskog kanala, a među njima je i prodaja. To bi se moglo desiti do kraja ove godine.

Hrvatski list piše da je velika grupacija RTL, čije je sjedište u Luksemburgu, angažovala konsultante koji će provesti ovaj proces te da je u nekoliko evropskih država već provela nekoliko konsolidacija.

Grupacija RTL nije ni potvrdila, ali ni demantovala ove navode. Poručili su da su svjesni da postoje “nagađanja o potencijalnoj transakciji vezanoj za RTL u Hrvatskoj”, da su tek počeli s “revizijom strateških opcija” te da su “otvoreni za proučavanje konsolidacijskih prilika”. U odgovoru je istaknuto da “ne mogu biti sigurni da će to voditi ka bilo kojoj vrsti sporazuma ili transakcije”.

Kao potencijalni kupac spominje se srbijanska Adria Media Group u čijem je vlasništvu tabloid Kurir. Ova medijska grupacija u vlasništvu je Igora Žeželja. Saopćili su da trenutno ne planiraju širenje na hrvatsko tržište kupovinom drugih medija. Ali, istaknuto je da “ostaju otvoreni i vjeruju u zdrava strateška i sinergijska partnerstva s drugim medijima”.

U RTL-u nisu komentarisali moguću saradnju s ovom medijskom grupacijom, kao ni navodni interes češkog fonda PPF koji je u Srbiji vlasnik mobilne mreže Telenor.

U RTL Grupi su kao razlog za eventualne buduće poteze istakli evropske okolnosti poslovanja, odnosno navode da “postoji snažan razlog za konsolidaciju u evropskoj televizijskoj industriji”. Potcrtali su da je njihov odgovor na rastuću konkurenciju, koju predstavljaju globalne tehnološke platforme, “povećanje broadcasting biznisa, na primjer stvaranje međumedijskih nacionalnih šampiona”. Za Jutarnji list to znači da su spremni za sklapanje partnerstava.

Da se promjene u ovoj televizijskoj grupaciji dešavaju zagrebački list je naveo primjere njenih kompanija u Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj. Pa je tako RTL u junu ove godine izašao s belgijskog tržišta prodavši kompanije za 250 miliona eura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…