U Mostaru je danas održana 27. redovna sjednica Predsjednišva Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a). Glavna tema današnjeg zasjedanja bili su aktualni razgovori s domaćim i međunarodnim dužnosnicima o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Na sjednici HNS-a usvojena su tri zaključka o svim daljnjim aktivnostima, razgovorima i pregovorima, saopćeno je.
Usvojeni zaključci su:

Predsjedništvo HNS-a daje podršku pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem da nastave pregovore do kraja ove neizborne godine na načelima koja je utvrdio Hrvatski narodni sabor.

Ustav Bosne i Hercegovine jasno je definirao BiH kao državu tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba kao i drugih koji u njoj žive, stoga nacionalna odrednica konstitutivnih naroda je ustavni temelj za legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ona mora ostati jasno definirana kroz institucije Predsjedništva BiH i Domova naroda (BiH i FBiH)

HNS podsjeća na obvezu implementacije Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona potpisanog u Mostaru, 17. juna 2020. godine, čiji su garanti bili predstavnici međunarodne zajednice te im se zahvaljujemo na vođenju pregovora kako bi u cjelosti implementirali navedeni sporazum.

O današnjem zasjedanju HNS-a u Mostaru na konferenciji za medije govorio je i predsjednik ove grupacije stranaka, Dragan Čović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…