BIH

HDZ napokon dobija pravu opoziciju? “Ne želimo biti saradnici Čovićeve promašene politike”



Ivančević je u intervjuu za portal Ramski vjesnik kazao kako su se svi članovi općinskog odbora HDZ-a 1990. već ranije jasno distancirali od vodstva te stranke.

U Bosni i Hercegovini uskoro će biti osnovana nova stranka s hrvatskim predznakom, a formirat će je bivši članovi HDZ-a 1990. koji su nezadovoljni odlukom vrha te stranke da bezuvjetno sarađuje s HDZ-om BiH i njenim čelnikom Draganom Čovićem.

Tu informaciju potvrdio je načelnik općine Rama Jozo Ivančević, koji je u uzastopnim izbornim ciklusima još od 2008. godine uvjerljivo pobijedio kandidate HDZ-a BiH za općinskog načelnika pretvorivši to mjesto u neosvojivo uporište opozicije.

Ta je općina, prema popisu stanovništva iz 2013., imala nešto više od 14 hiljada stanovnika, od kojih je bilo više od 10 hiljada Hrvata, no značajna je jer veliki budžet temelji na prihodima od eksploatacije vodnih resursa Ramskog jezera za proizvodnju električne energije.

Ivančević je u intervjuu za portal Ramski vjesnik kazao kako su se svi članovi općinskog odbora HDZ-a 1990. već ranije jasno distancirali od vodstva te stranke.

“Isključivo je to zbog toga što se predsjedništvo te stranke preobrazilo u glavnog saradnika Čovićeve promašene politike”, kazao je Ivančević.

Nekada oštar kritičar Čovićeve politike, HDZ 1990., koji vodi Ilija Cvitanović, uključio se u Hrvatski narodni sabor (HNS) i praktično zamrznuo opoziciono djelovanje uz obrazloženje kako je to nužno sve dok se ne promijeni izborni zakon odnosno dok se ne osigura jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Ivančević je kazao kako je činjenica da su u HDZ-u 1990. potpuno skrenuli s puta koji je proklamiran još 2005. i 2006., prilikom osnutka te stranke, te su “postali priljepak HDZ-a BiH”.

“Nama je potpuno jasno da uz mostarsku politiku Rama nema nikakvih šansi”, kazao je Ivančević koji tvrdi da vlasti na višim nivoima, koje kontrolira HDZ BiH, blokiraju razvojne projekte u Rami, nezadovoljni činjenicom da u toj općini ne mogu dobiti povjerenje birača.

Potvrdio je kako je stoga u pripremi osnivanje nove stranke sa sjedištem u Rami s ambicijama vezanim prije svega za rad u toj općini.

Osnivačku skupštinu najavio je za decembar.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top