Haris Silajdžić, nekadašnji premijer, član Predsjedništva BiH i šef bosanskohercegovačke diplomatije, kazao je da se u Bosni i Hercegovini trenutno odvijaju pregovori kako međunarodnih predstavnika tako i oni domaćih te da bi oni mogli zapravo odrediti budućnost ove zemlje.

Gostujući u emisiji Pressing na N1 televiziji, Silajdžić je naveo da “fašističko orgijanje” u BiH u početku nije, privuklo pažnju, ali nešto kasnije jeste. Međutim, danas se, kako kaže, doživljava nastavak iste politike jer ponovo nije u fokusu ta činjenica.

U ambijentu smo prisile

– Ovim pregovorima sada se završava rat. On je trajao sve vrijeme. Ovo su sudbonosni dani za BiH i nadam se da će svi akteri biti ozbiljni u ovome. Mi smo sada u ambijentu prisile, secesije, plašenja i odgovor međunarodne zajednice koji nije adekvatan i oni podliježu tom pritisku. Došlo se do raspodjele države i drugih nivoa vlasti. Pri tome će se fokusirati na imovinu i njenim upravljanjem, uključujući imovinu SFR Jugoslavije, socijalističke Republike BiH, javna dobra poput rijeka, dobra od općeg interesa poput šuma, poljoprivrednog zemljišta upravo onih koji su bili predmetom rješavanja u Ustavnom sudu BiH – istakao je Silajdžić.

Komentarisao je lobiranje za izbore domaćih zvaničnika u inostranstvu dok traje najveća politička kriza u BiH.

– Pa ili nisu svjesni ili ih nije briga. Dakle, mi smo u jednoj ozbiljnoj situaciji sada, ovo je finale. Što se bude dešavalo sa ovim razgovorima i timovima odredit će budućnost BiH za 30, 40 ili više godina. Jer ako sada nema pomena o presudama Haškog tribunala gdje je gotovo cjelokupno rukovodstvo Republike Srpske osuđeno na duge ili doživotne kazne zatvora. Taj sud je uradio svoj posao, ali se danas to ne pominje da bi se moglo razgovarati o problemima u BiH i izdvojiti je iz historijskog konteksta jer im smeta država – poručio je Silajdžić.

Kazao je da postoji mogućnost da NATO svoje trupe pošalje u Brčko i na Drinu i da bi tome mogli prethoditi iscenirani incidenti.

Naglasio je “kako je Bosna i Hercegovina unitarna država jer ona nije sastavljena ni iz republika ni država i uvijek je bila jedno”.

Komentarišući trenutnu krizu u BiH kazao “da smo bili i u težim situacijama, ali da smo znali bolje djelovati nego sada”.

– Kada treba možemo. Bez obzira na sve najave, mi uvijek moramo biti oprezni, znamo s kim imamo posla, znamo šta nam se događalo ne samo od 1990-1995. godine nego unazad 150 i više godina. Opustili smo se, počeli smo se baviti ličnim interesima, a vrijeme nije za opuštanje. Ja sam mislio da je to uglavnom završena stvar, da ide kako ide sve dok nisu počeli govoriti otvoreno o otcjepljenju, o stvaranju drugih Oružanih snaga u BiH, u jednoj državi dvije vojske, to su već opasne stvari i zbog toga sam se medijski aktivirao, a sumnjam da ću politički – naglasio je Silajdžić.

Kazao je “da međunarodna zajednica pomaže i izlazi ususret onima koji su najglasniji i koji prave problem”. Poručio je “da je naš problem to što nismo problem”.

Silajdžić je komentarisao navode pravnika da je već u pitanju secesija u BiH, navodeći da je to ipak pitanje struke i toga da li je Dejton prekršen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…