Bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, gostovao je večeras na CNN-u u emisiji Christane Amanpour.

U uvodu u emisiju Amanpour je kazala kako se Bosna i Hercegovina od početka rata nalazi u najvećoj krizi od rata do danas. Silajdžić je u uvodu kazao kako je veoma zabrinut za stanje u Bosni i Hercegovini.

„Ovo nije vezano samo za Bosnu i Hercegovinu, oni se nasilnički ponašaju, ne samo osoba koju ste spomenuli (Milorad Dodik op.a.) iza njega stoje i Rusija i Srbija. Ja ne vjerujem u ono što oni govore“, kazao je Silajdžić.

Na pitanje Amanpour šta su uradili EU, Rusija, Srbija i bosanski Srbi, Silajdžić je kazao kako se ponovo ponavlja 1991. godina, prenosi N1.

„Ponovo vidimo vraćanje ideologije Velike Srbije, i to nasilno vraćanje te ideologije, i ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijelom regionu. Ne vjerujem u ono što govore, jer su prije nekoliko dana govorili nešto drugo, sada pokušavaju da se izvuku iz te situacije. Međunarosna zajednica je zasada regaovala sa samo nekoliko riječi treba nam snažna akcija da se sačuva BiH i region od rata. Oni (Srbi op.a.) žele da se odvoje od Bosne i Hercegovine, a to im nije dopušteno prema Daytonu. Ovo je opasna situacija i međunarodna zajednica treba da reaguje“, kazao je Silajdžić.

Amanpour je željela znati da li će strane sile pokušati iskoristiti Bosnu i Hercegovinu kao mjesto za daljne borbe na geopolitičkoj sceni.

„Mislim da trebamo snažne strane snage na lokacijama u Brčkom i na granici na Drini, preko tih tačaka su došli oni koji su započeli ratove i trebamo to spriječiti“, rekao je Silajdžić.
Silajdžić: Dodik postao radikal s vremenom

Na pitanje o Miloradu Dodiku i njegovom političkom putu i tome kako je postao nacionalist, Silajdžić je kazao kako je on radikal postao s vremenom kako je jačala njegova veza s Moskvom.

„On danas glorificira ratne zločince, ismijava naše napore da sačuvamo mir i prijeti opstojnosti, sada moramo uraditi sve da to spriječimo, ovo je veoma opasna situacija“, stava je Silajdžić.

Silajdžić je još jednom ponovio kako se mora spriječiti da se desi rat u BiH jer to građani ne žele.

„Želimo novi ustav koji će nam dati građansku demokratsku zemlju, oni od nas traže da imamo normalnu demokratiju i pitaju zašto trebaju da žive u državi u kojoj su nagrađeni ratni zločinci. Oni žive u zemlji u kojoj je nagrađen njihov projekat. Dayton je bio uspješan u donošenju mira, ali njegov drugi dio nije urađen na najbolji dio“, naveo je Silajdžić.

Djelovanje Dodika i RS Haris Silajdžić je nazvao najjasnijim napadom na Daytonski mirovni sporazum.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…