Izrečena presuda u predmetu Hamdija Šarčević

Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je optuženi Hamdija Šarčević oglašen krivim što je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti i krivotvorenje isprave.

Sud je izrekao uvjetnu osudu kojom je optuženom utvrđena kazna zatvora u trajanju od dvije godine. Istovremeno je određeno da se ta kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Presuda je donesena nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije u predmetu Hamdija Šarčević.

Optuženi Hamdija Šarčević kriv je što se, zajedno s više fizičkih i pravnih lica, u periodu 2010–2011. godine, u Kiseljaku, Sarajevu, Sanskom Mostu i Istočnom Sarajevu, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, dogovorio da prevarom pravnog lica NLB leasing d.o.o., Sarajevo, ostvare dobit tako što će zaključiti ugovor o finansijskom leasingu s tom leasing kućom kojim će se finansirati fiktivna kupovina pokretnih stvari-mašina, a koje u stvarnosti neće biti kupljene s obzirom da navedene mašine kao predmet kupoprodaje ne postoje.

Na taj je način pravno lice NLB leasing d.o.o., Sarajevo, pretrpjelo štetu u iznosu od 605.447,67 KM, saopćeno je iz Suda BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…