ZDRAVLJE

GRIPA I RESPIRATORNE INFEKCIJE MOGU BITI OPASNE! KAKO OLAKŠATI SIMPTOME I KADA HITNO DOKTORU, OTKRIVA STRUČNJAKS obzirom na to da smo dvije godine bili izloženi mjerama, virusi i bakterije pronašli su put do nas.

Tokom sezone gripe i respiratornih infekcija u Hrvatskoj mnogi ljudi koji su preboljeli COVID-19, pa su sada dobili gripu, kažu kako je ona gora od korone.

U prvoj sedmici ove godine zaprimljeno je 3192 prijava oboljenja od gripe, a zaključno s 22. januarom 2023. godine, u sklopu agregiranog sedmičnog izvještavanja zaprimljeno ukupno 15326 prijava oboljelih od gripe, od čega su 4123 prijave zaprimljene u 3. sedmici 2023. godine, stoji na stranicama HZJZ-a.

Zbog čega gripa i respiratorne infekcije dolaze u tako snažnom obliku, razgovarali smo sa stručnjacima;

Specijalist interne medicine, subspecijalist pulmolog, prim. dr. Saša Srića smatra kako smo u periodu očekivanih i sve učestalijih respiratornih infekcija koje u ovom vremenskom periodu imaju i poprimaju sezonski karakter:

“Protekle dvije godine naši su sugrađani umirali zbog COVID-a 19, a s novim i puno blažim sojem umiru s COVID-om 19, uz naglasak da osnovna bolest ubrzava letalan ishod. Prije godinu i dvije bilo je oko 90 posto obostranih upala pluća zbog COVID-infekcije, a ove zime ipak je, unatoč opetovano brzom širenju zaraze, učestalost pneumonija oko 10%, što je olakšavajuća okolnost. S obzirom na to da smo dvije godine bili opravdano izloženi mjerama, virusi, ali i bakterije pronašli su put do domaćina, odnosno pacijenta. Tako nam se vratio virus influence dominantno tipa A, ali i u manjoj mjeri i tip B, odnosno gripa koja je i prethodno na južnoj polutci bila u porastu i izazvala epidemijski potencijal”, govori dr. Srića napominjući kako je ove godine bilo dosta slučajeva gripe s vrlo burnom kliničkom slikom koja, za razliku od COVID-19, u načelu kod zdrave i mlađe populacije rijetko izaziva komplikacije, a još manje smrtni ishod.

“Kao što COVID-19 počinje polagano i od trećeg dana postupno ubrzava tempo i komplikacije poput obostrane upale pluća uz respiratornu insuficijenciju, odnosno sniženi kisik u krvi, a od sedmog dana nastupaju, uz sve komplikacije – plućna embolija, citokinska oluja – nagli imunosni odgovor organizma, ARDS – akutno zatajenje respiratornog sistema, bakterijske infekcije, krvarenja i hematomi, gripa se prezentira burnim početkom uz visoku tjelesnu temperaturu iznad 38 do 40 uz glavobolju, opću slabost i bolove u mišićima i zglobovima, kašalj te mogući razvoj komplikacija kao što su akutni miokarditis – upala srčanog mišića, encefalitis – upala moždanog parenhima, ali dominantno kod osoba s hroničnim bolestima kao i onima visoke životne dobi”; ističe Srića dodajući kako je ove sezone aktualan i respiracijski sincicijski virus (RSV) koji je dominantniji kod dojenčadi i predškolske djece te se prezentira akutnom respiratornom infekcijom, ali se može komplicirati i upalom u malim ograncima bronha te izazvati bronhiolitis, što zahtjeva bolničko liječenje.

Kako si pomoći?

“Savjet je da se sve osobe starije od 65 godina kao i hronični bolesnici vakcinišu protiv gripe. Izuzetno je bitno jačati imunitet pa u tu svrhu preporučujemo uzimati C vitamin, D vitamin u većim dozama, B vitamin i cink. Što se liječenja tiče, bitno je reći da antibiotik nije lijek izbora za virusne infekcije i da je to pogreška koja se radi jer antibiotike treba čuvati za bakterijske infekcije i kada to liječnik procijeni. Treba se hidrirati, odnosno uzimati puno tekućine, antipiretike – lijekove za spuštanje povišene tjelesne temperature. Osobe sa simptomima respiratornih infekcija trebaju ostati doma, štiteći sebe, ali i bližnje te sve ostale. U slučaju pogoršanja stanja u smislu otežanog disanja, bolova u prsima i povišene temperature koja traje duže od sedam dana, svakako se treba javiti u ambulantu hitne” kaže prim.dr. Saša Srića.

Liječenje djece oboljele od streptokoka

Prim. Srića navodi kako djeca koja su bila u kontaktu s oboljelim od streptokoka moraju započeti s antibiotskom terapijom.

“Kod djece osobito treba obratiti pozornost na streptokok koji se prezentira uz grlobolju i povišenu tjelesnu temperaturu, ali i uz klinički lokalni nalaz otečenih tonzila, uz gnojne čepiće, a kod neke djece može progredirati u fulminantni oblik te u sepsu. Stoga se mora i djeci koji su bili u kontaktu, ali i odraslima započeti profilaktičku, odnosno preventivnu antibiotsku terapiju kako bi se spriječio teži oblik”, govori dr. Srića posebno naglašavajući da je vakcinisanje beskrajno bitno, “condicio sine qua non”, odnosno uvjet bez kojeg se ne može jer nas štiti od težeg oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnog ishoda.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top