Uprkos dobrom i kvalitetnom snu jutarnja mrzovolja prisutna je kod mnogih. Stanja mrzovolje uvijek imaju neki uzrok, samo treba otkriti greške kojih često nismo ni svjesni. Zbog toga je potrebno, neke od loših navika izbjegavati.

Naglo buđenje i odlazak u teretanu – Jutro je vrijeme kad ste usporeni. Dajte svom tijelu vremena da se polako razbudi i polako pomjerajte mišiće. Ono što radite nakon buđenja odredit će vaše raspoloženje za ostatak dana.

Ne rastežete se – Ukoliko se ujutru ne rastegnete, cijeli dan se osjećate kruto što smanjuje vašu produktivnost. Protegnite se, istegnite mišiće na nogama i duboko udahnite par puta. Ako i pored toga osjećate simptome kao što su bolovi i krckanje u vratu prilikom rotacije glave, vrtoglavica, glavobolja, otežano disanje i migrena, onda je moguće da vam je poremećen atlas, prvi vratni pršljen. U tom slučaju obratite se ljekaru.

Početak dana uz šolju čaja – Tajna dobrog metabolizma je da ne započnete dan sa šoljom čaja, već s nečim alkalnim. Najbolje je popiti vodu i sok od limuna. Nakon toga možete popiti dobar zeleni čaj.

Odmah uzimate telefon – Otkad su se pametni telefoni pojavili, prva stvar koju većina vas ujutru uradi jeste da uzme telefon i provjeri e-poštu i poruke. Psiholozi tvrde da vas ovo ponašanje čini manje sretnim i manje produktivnim, a može da prouzrokuje loše raspoloženje tokom cijelog dana.

Više skorijih naučnih studija je povezalo preskakanje doručka sa slabim imunitetom, dijabetesom i gojaznošću, a dokazano je i da dodatno opterećuje tijelo. Ne morate obilno da doručkujete, ali nešto morate da pojedete. Ujutru je nivo šećera u krvi nizak. Ukoliko ne pojedete nešto u roku od pola sata nakon buđenja, nivo šećera će još više opasti i postat ćete letargični. Još jedna greška je početi dan s nečim slatkim. Bolji izbor je početi sa voćem ili hljebom od cijelih žitarica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…