Kulin ban je svim Dubrovčanima koji hode po bosanskoj zemlji rekao da mogu slobodno hoditi Bosnom i to je primjer državnosti naše zemlje!

Ne postoji ljepše mjesto sa kojeg možemo čestitati Dan državnosti naše predivne zemlje! Bosanski stećci svjedoče o srednjovjekovnoj državi; to su spomenici bosanskom čovjeku! Puno toga možemo naučiti sa epitafa bosanskih stećaka! Najvažniji dokument je povelja Kulina bana; to je pečat bh. državnosti! Možda je prava prilika da kažem da bi bilo značajno da se povelja Kulina bana vrati u našu zemlju.

Ne znamo koliko smo banova imali prije Kulina; znamo samo za Borića. Sigurno ih je bilo još, ali to nemamo zabilježeno! Povelja Kulina bana i stećci potvrda su državnosti Bosne i Hercegovine. Mi smo bili jedna moćna sila, i u ekonomskom i kulturnom smislu; mogli smo parirati bilo kojoj evropskoj državi! Tome je doprinio kralj Tvrtko I. Novac srednjovjekovne Bosne je u evropskoj numizmatici najveći! Sačinjen je od 24-karatnog zlata! Tvrtko I je bio prava lafčina srednjovjekovne države! Tu je i Hagada, svjedok naše tradicije.

Bosna i Hercegovina ime kontinuitet imena i teritorija preko hiljadu godina i na to moramo biti posebno ponosni, sada kada vrlo često negiraju našu historiju, žele da nam ukradu našu slavnu historiju! Gradska uprava zato podiže spomenik našem najvećem kralju, Tvrtku I. Trebao bi biti postavljen blizu Predsjedništva. Kada zatvorim oči, zamišljam Tvrtka visokim, snažnim, mudrim, osvijetljenim – pravim simbolom bosanskog čovjeka!

U Evropi je bilo moderno imati robove; u Bosni mi to nismo imali! Kulin ban je svim Dubrovčanima koji hode po bosanskoj zemlji rekao da mogu slobodno hoditi Bosnom i to je primjer državnosti naše zemlje!

Čim neko može garantovati sigurnost nekome, znate da imamo tačno određenu teritoriju i da je ban toliko jak da može garantovati sigurnost! Kulin ban je imao i svog pisara i svoju pisarsku kancelariju!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…