“Crni petak” ove godine ispraznio je novčanike građanima Republike Srpske za 24,5 miliona maraka, odnosno skoro tri i po puta više nego lani, podaci su Poreske uprave RS-a.

Prema podacima Poreske uprave RS-a, na “crni petak”, 26. novembra ove godine, građani su potrošili nešto manje u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu kada su kase trgovaca napunili sa 27,6 miliona maraka, pišu Nezavisne novine.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS-a, kaže da je “crni petak” mogao proći i uz duplo manje potrošenog novca.

“Mi smo kupoholičari i volimo trošiti pare, mi smo takav narod. Uvijek kad naiđu takvi događaji kao što je ‘crni petak’ smatramo da ćemo doći mnogo jeftinije do nečega i da ćemo uštedjeti nekih para, pa nas uhvati potrošačka groznica”, kaže on.

Savanović ističe da nisu svi podjednako trošili novac tokom tog dana, te da su najviše trošili oni koji imaju viška para.

Iz udruženja potrošača kažu da je trend povećane potrošnje očekivan, jer je i sam trend “crnog petka” sve više zastupljeniji na našim prostorima.

“‘Crni petak’ je trend koji je sve zastupljeniji kod nas i na našem tržištu i može se očekivati da će trend povećanja prihoda prema Poreskoj upravi biti sve veći, a to je sigurno zasluga i nadležnih organa koji se bore protiv sive ekonomije i ilegalne kupovine”, kaže Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banjaluke, za “Nezavisne”.

On navodi da se i sve više trgovaca opredjeljuje za registraciju prilikom online prodaje jer građani sve više teže ka trgovini preko interneta.

Srdić ističe da u ovom trenutku nedostaje pravna regulativa koja će na najbolji način organizovati online trgovinu i koja će doprinijeti legalizaciji trgovaca koji se bave takvom prodajom, te dodaje da trenutno rade na izradi regulative.

Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženja potrošača “Oaza” iz Trebinja, kaže da će dani akcija i sniženja, kao što je “crni petak”, sve više zaživjeti kod nas.

“Ljudi čekaju da bude sniženje cijena određenih proizvoda, ali u odnosu na to koliko su proizvodi, ostale životne namirnice i sve ostalo poskupjeli, ne bih rekla da je to značajan dobitak”, kaže ona.

Ilijić kaže da će se o realnoj potrošačkoj moći građana moći govoriti tek kada se stabilizuju cijene.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…