Austrijski list Kronen Zeitung objavio je statističke podatke koji se odnose na procenat stanovnika koji nisu rođeni u Austriji, a žive u ovoj zemlji te su naveli kako je broj ovog dijela stanovnika veći nego ikada u historiji Austrije.

Prema statističkim pokazateljima koje je objavio austrijski medij, čak 20,1 posto od ukupne populacije Austrije rođeno je u drugim državama Evrope i svijeta. Ujedno, to znači da je svaki peti stanovnik Austrije zapravo rođen u inostranstvu.

Iako je val izbjeglica s Bliskog istoka i sjevera Afrike zahvatio cijelu Evropu još 2015. godine, najveći broj državljana rođenih u drugim državama, a koji žive u Austriji, ipak dolazi iz evropskih zemalja.

U tom pogledu, 244.947 stanovnika rođenih u Njemačkoj u ovom trenutku boravi u susjednoj Austriji, što je njemačku dijasporu stavilo na prvo mjesto u ovoj statistici. Na drugom mjestu, iznenađujuće ili ne, našla se Bosna i Hercegovina. Prema statističkim podacima, čak 172.373 osobe rođene u Bosni i Hercegovini žive u Austriji, što ih čini drugom najbrojnijom skupinom u ovoj centralnoevropskoj državi.

Građani porijeklom iz BiH na drugom mjestu (Foto:Kronen Zeitung)
Građani porijeklom iz BiH na drugom mjestu (Foto:Kronen Zeitung)

Pored Bosne i Hercegovine, među prvih 10 zemalja prema broju doseljenjika u Austriji našle su se i Srbija (144.416) i Hrvatska (50.625). Od ostalih zemalja, najveći broj doseljenika u Austriju imaju Turska (159.068), Rumunija (134.206) te Mađarska (83.914).

Interesantno, među prvih 10 zemalja na listi doseljenika s Bliskog istoka svoje mjesto zauzela je samo Sirija. Zbog ratnih dešavanja u ovoj državi, utočište u Austriji potražilo je 52.313 građana rođenih u Siriji.

Skoro 40 posto živi u Beču

Pored statistike o broju doseljenika rođenih u drugim državama Evrope i svijeta, austrijski medij osvrnuo se i na njihovu distribuciju širom Austrije. Ovaj statistički pokazatelj također je pokazao velike razlike. Čak 39,6 posto doseljenika u Austriju živi na širem području Beča, a u ovom dijelu dominiraju osobe rođene u Srbiji.

S druge strane, daleko iza Beča u kontekstu boravka doseljenika je Gornja Austrija s glavnim gradom Linzom, s udjelom od 13,5 posto doseljenika. Ipak, prema statistici, u ovom dijelu Austrije najveći broj doseljenika čini upravo stanovništvo rođeno u BiH.

Građani porijeklom iz BiH čine najveći broj doseljenika u Gornjoj Austriji (Foto:Kronen Zeitung)
Građani porijeklom iz BiH čine najveći broj doseljenika u Gornjoj Austriji (Foto:Kronen Zeitung)

Kada je riječ o drugim regijama u Austriji, Donja Austrija bilježi 12,4 posto doseljenika, dok je u Korušku smješteno 4,1 posto.

“Pandemija je donekle usporila proces imigracija tokom 2020. godine. Tokom pandemijske godine, najveći broj doseljenika koji nisu iz Evropske unije dolazilo je iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sirije”, piše Kronen Zeitung.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…