Neformalna grupa građana “Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju”, organizovala je danas u centru Sarajeva potpisivanje peticije kojom se traži preispitivanje izdatih dozvola za gradnju skladišta kerozina i benzinske pumpe u blizini stambenih objekata na Dobrinji, piše Klix.

Kako je i ranije tokom protesta građana sarajevskog naselja Dobrinja naznačeno, stanovnici su nezadovoljni izgradnjom kompleksa koji će uključivati terminal kerozina, benzinsku pumpu i punionicu gasa.

Građani ističu kako gradnja ovakvog kompleksa ugrožava zdravlje stanovnika i to s više aspekata te su zbog toga organizovali potpisivanje peticije čime namjeravaju natjerati vlasti da preispitaju izdavanje dozvola za gradnju ovog objekta nedaleko od Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

“Danas smo se okupili kako bismo nastavili s potpisivanjem peticije za obnovu okolinske dozvole za izgradnju terminala kerozina, benzinske pumpe i hotela pored naselja Dobrinja. Ovo je još jedan način da pokušavamo vlasti natjerati da rade posao i da dođemo do rješenja da se to zaustavi”, rekao je predstavnik neformalne grupe građana Amar Taso.

On je poručio kako gradnja ovakvog objekta ne predstavlja samo problem za građane Dobrinje, već i za građane cijelog grada.

“Nećemo odustati, zaštitit ćemo naše zdravlje i vodu grada Sarajeva i pozivamo građane da se u što većem broju pridruže akciji i da ustrajemo u ovoj borbi. Ovo nije problem samo Dobrinje već cijelog grada”, navodi Taso.

Pravna bitka između stanovnika Dobrinje i Općine Novi Grad traje već nekoliko mjeseci, a građani su više puta poručili kako ne žele da privatni interesi Općini budu bitniji od zdravlja i sigurnosti građana.

“Prilikom svakog pretakanja goriva dolazi do isparavanja koje odlazi u okoliš i predstavlja direktnu opasnost kako po okolinu tako i po ljude koji su tome izloženi. Ova isparenja u sebi sadrže benzen koji odlazi u tlo. Benzen je klasificiran u kancerogene skupine i spada u najjače izazivače leukemije kod djece i odraslih”, saopćila je neformalna grupa građana te su još jednom poručili kako se ovakvi objekti ne mogu graditi na području 3. vodozaštitne zone.

Do sada, kako su naglasili, prikupljeno je više od 500 potpisa, a prikupljanje potpisa podrške nastavit će se do kraja naredne sedmice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…