Opština Lukavac u Tuzlanskom kantonu u 21. stoljeću još nije snabdjevena pitkom vodom. Mještani godinama dobijaju samo obećanja, snalazeći se kako mogu, dok redovno plaćaju račune na kojim piše “pitka voda”. Istraživali smo- hoće li ovaj višedecenijski problem ikada biti riješen i kako bez pitke vode živi blizu 47 hiljada građana.

Lukavcu, kada trebate pitku vodu, imate dvije mogućnosti, kupiti ili doći na neko od izvorišta. Dolazak na izvorište je većini Lukavčana svakodnevnica. Tako je i Izetu, koji svaki dan sa flašama dolazi na izvor. Decenijama voda iz česmi nije za piće.

IZET KOVAČEVIĆ

“Ne možemo se ni kupati kako treba, ni higijenu držati, nego ovako ovu vodu i kuhamo i pijemo. Da nje nema, ne znamo šta bi.”

U općini u kojoj dugogodišnja politička previranja kroje sudbinu ljudi, ni oni stariji mještani se ne sjećaju perioda kada su imali osnovni resurs.

Iako se i u svakodnevnim informacijama Javnog preduzeća “Rad” jasno navodi da “Voda iz gradskog vodovoda Lukavac ne zadovoljava kvalitetu propisanu prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće”, građanima stižu računi na kojima piše “pitka voda”. Iz preduzeća nam odgovaraju:

“Trenutno nismo u mogućnosti distribuirati vodu drugačijeg kvaliteta, ali bitno je naglasiti da se analize o ispravnosti iste radovito provode prema propisima i u zadatim vremenskim okvirima. Na osnovu prikuljenih informacija i kontinuiranih radova na terenu, možemo kazati da će dugogodišnji problem vodosnabdijevanja naših građana biti okončan tokom 2022. godine.

I načelnik Delić potvrđuje da su posljednjih godina intenzivirane aktivnosti na rješavanju problema izgradnjom Fabrike i korištenja pročišćene vode iz jezera Modrac i raspisivanje tendera očekuje se u januaru naredne godine. Realizacija podrazumijeva nekoliko godina, ali tu je i izvorište Toplice, kao jedno od rješenja.

EDIN DELIĆ, načelnik Lukavca

“Sve smo riješili što je bilo za riješiti. Ostalo je tih nekih 10 procenata završne faze. Ako se to desi, mi bi mogli imati pitku vodu i prije postrojenja za vodu. Pustili bi postrojenje staro pola vijeka, koje i nije radilo 15-tak godina.”

Na naše pitanje zašto to nije urađeno tokom 15 godina, načelnik navodi i činjenicu je Lukavac godinama prodavao svoju pitku vodu Tuzli, a novac je uplaćivan Javnom preduzeću, u kojem je od nedavno postavljena nova Uprava, koja bi se konačno trebala posvetiti problematici.

EDIN DELIĆ, načelnik Lukavca

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…