Grupa građana koja je prošle sedmice protestirala ispred zgrade OHR-a okupila se danas ispred Ambasade SAD-a u Sarajevu, tačnije, na platou ispred Historijskog muzeja.

Protest građana je počeo u 10:00 sati, a sve kako bi zatražili pomoć Sjedinjenih Američkih Država i predsjednika ove države Joea Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana, kako su naveli, vrši otvoreni institucionalni atak uključujući i prijetnju silom, javlja N1.

“Dok se u jednom entitetu ruši ustavno-pravni poredak, gospodin Palmer pravi još jedan entitet. Dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu”, “Gospodine Palmer, hvala Vam što nas predajete Rusima”, samo su neki od transparenta sa protesta i poruke koje su danas građani poslali.

Mnogi su pozvali i predsjednika Bidena da posjeti BiH jer će tek tada, kako su naveli, doći do promjena. Osim toga i zahvalili su se na svemu što su SAD učinile za BiH.

Iako je i danas okupljen manji broj građana kao i ispred OHR-a, poručili su da je bitno da se svaki glas čuje.

Naime, razlog ovakvih protesta su prethodno najavljena otcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, ali i komentari Matthewa Palmera, višeg zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a koji je zadužen za izbornu reformu u BiH, vezano za Izmjenu izbornog zakona koji je poručio da bi da se u izbornoj reformi treba “fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH”, jer je “teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda”.

Građani su danas uputili i zahtjev da da se međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ne mijenja parcijalno već suštinski.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…