Cijene goriva na benzinskim pumpama širom Bosne i Hercegovine su niže nego prethodnih dana, a trend jeftinijeg benzina ili dizela po litru će biti nastavljen u narednom periodu.

Iz Ministarstva trgovine Federacije BiH za Klix.ba su potvrdili da je od 17. novembra 2021. godine, kada je počelo značajnije snižavanje cijena, do danas ovo Ministarstvo zaprimilo 1.139 obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na sniženje cijene benzina i dizela u rasponu od 0,05 do 0,15 KM/litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na današnji dan (9. decembar) u Federaciji BiH je sljedeći:

Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 košta od 2,21 do 2,46 KM/litru;

Dizel BAS EN 590 (10 ppm) košta od 2,16 do 2,46 KM/litru.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH danas za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,37 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,31 KM/litru.

Radi poređenja, u FBiH prosječna maloprodajna cijena na dan 17. novembar 2021. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 je iznosila 2,41 KM/litru, a za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,39 KM/litru.

Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata”, rečeno je za Klix.ba.

Cijene goriva na benzinskim pumpama padaju i u Republici Srpskoj pa je na benzinskim pumpama litar benzina ili dizela jeftiniji u prosjeku za oko 0,10 KM.

Gorivo je pojeftinilo početkom ove sedmice, a očekuje se nastavak trenda pada cijena.

Predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore RS-a Dragan Trišić kazao je za Glas Srpske da su cijene goriva u blagom, ali konstantnom padu, što je posljedica pojeftinjenja nafte u svijetu.

Cijena nafte je od kraja novembra do sada pala sa 83,84 na 75 dolara po barelu, što se reflektuje na maloprodajne cijene naftnih derivata kod nas”, izjavio je Trišić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…