Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana koje tereti da su od maja 2020. do aprila 2021. prokrijumčarili 101.500 kutija cigareta oštetivši državni proračun za najmanje 2,3 miliona kuna.

Uskok je priopćio da su zbog izbjegavanja carinskog nadzora, nedozvoljene trgovine i pomaganja u nedozvoljenoj trgovini u sastavu zločinačkog udruženja optuženi 59-godišnjak, 35-godišnjak, 52-godišnjak, 54-godišnjak, 64-godišnjak i dvojica 23-godišnjaka.

Tužiteljstvo je preciziralo da se 59-godišnjak tereti da je od 26. maja 2020. do 21. aprila 2021. na području Dubrovačko-neretvanske županije, Makarske i Zagreba povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi kupovine i prijevoza iz Bosne i Hercegovine veće količine cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija te njihove prodaje na ilegalnim tržištima u Hrvatskoj.

Prvookrivljeni 59-godišnjak je, dodao je Uskok, kupio je u BiH najmanje 108.000 kutija cigareta raznih marki koje je u Višićima u BiH preuzimao 35-godišnjak koji je cigarete potom prevozio preko granice i odvozio ih u Zagreb gdje ih je 59-godišnjak skladištio u svojem domu.

U prevoženju cigareta, nadodaje Uskok, 59-godišnjak je svojim vozilom sudjelovao kao prethodnica kako bi 35-godišnjaka upozorio na policijske ophodnje na ruti kretanja.

Dio cigareta, stoji u Uskokovoj optužnici, preuzimao je 52-godišnjak koji ih je do transporta u Zagreb, zajedno s dvojicom 23-godišnjaka, skladištio u Makarskoj. U prijevozu cigareta sudjelovao je 64-godišnjak koji je preuzimao cigarete u Tučepima i potom ih spremao u prtljažnik autobusa koji je vozio na redovnoj liniji Dubrovnik-Zagreb, dok je za nadzor tih cigareta bio zadužen 54-godišnjak.

Prodajom najmanje 101.500 kutija cigareta na koje nisu platili davanja, okrivljenici su izbjegli plaćanje trošarina od najmanje 2,3 miliona kuna, za koliko su oštetili državni proračun.

Uskok ističe da je pritom 59-godišnjak zaradio najmanje 1,8 miliona kuna, 35-godišnjak 13.800 kuna, 52-godišnjak i 54-godišnjak najmanje 8000 kuna, 64-godišnjak 5600 kuna, a jedan od dvojice 23-godišnjaka najmanje 700 kuna, prenosi Hina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…