Italijan koji je godinama primao državnu pomoć zbog sljepoće uhapšen je ove sedmice pod sumnjom da je počinio prevaru nakon što je viđen u vožnji, razgledavanju izloga i vožnji skutera, objavili su italijanski mediji.

Muškarac iz Palerma primio je od 2008. najmanje 170.000 eura pomoći nakon što je tvrdio da je potpuno slijep kao posljedica nasljednog poremećaja.

Italijanska finansijska policija upozorena je nakon što je muškarac 2018. obnovio vozačku dozvolu uprkos svojoj izjavi o sljepoći, objavili su mediji.

Vlasti su utvrdile da je muškarac vozio, istovremeno birajući broj na svom telefonu, razgledao je izloge dok je šetao tržnim centrom i učio svoju kćer voziti bicikl.

40-godišnjak je također viđen kako se vozi skuterom bez osiguranja, izvijestio je Palermo Today, dodajući da je muškarac dobio nadimak “Berlusconi”, po bivšem italijanskom premijeru koji ima historiju pravnih problema.

Italijan je već bio “poznat” vlastima, jer je prošle godine prvostepeno osuđen na gotovo 15 godina zatvora kao dio grupe koja je inscenirala lažne saobraćajne nesreće kako bi dobila isplate osiguranja.

Predmet je u žalbenom postupku.

Uprkos tome što je vlasnik garaže, čovjek je također primao italijanski takozvani “osnovni dohodak”, odnosno mjesečnu socijalnu pomoć koja se daje najsiromašnijim građanima zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…