Mještani Kozarca kod Prijedora zajedno s još četiri mjesne zajednice Kozaruša, Trnopolje, Kamičani i Kevljani traže da dobiju status opštine, koja bi administrativno i dalje pripadala Gradu Prijedoru, javlja Anadolija, prenosi N1.

Kozarac je do 60-tih godina prošlog vijeka bio opština, a potpisnici ove inicijative smatraju da za vraćanje tog statusa ispunjavaju sve administrativne, historijske i privredne uslove. U Kozarcu, tvrde, djeluje oko 200 privrednih subjekata koji za dalji razvoj traže bolje uslove.

– Još 2001. godine pokrenuta je škola. Imamo 300 učenika i 2000 zaposlenih, a samo rijetki su zaposleni u javnom sektoru. Uređena je infrastruktura koja ovisi o nama. Vrlo malo smo podrške dobili od Grada i entiteta. Sve što smo do sada uradili je rezultat našeg vlastitog rada, pomoći međunarodne zajednice i dijaspore. I to je glavni razlog što tražimo da nam se vrati status opštine – kaže Sead Čirkin, član Organizacionog odbora “Inicijative za Opštinu Kozarac”.

Tvrde da već dvadeset godina trpe neravnopravan odnos Opštine, odnosno Grada i traže da im se na ovaj način omogući da vrate makar dio sredstva koja daju lokalnoj zajednici.

– Naša inicijativa podrazumijeva da bismo mi bili općina u okvirima Grada Prijedora, ali ta inicijativa stoji u ladicama. Imamo veliki broj privrednih subjekata, imamo jaku dijasporu koja je često tu, pogotovo ljeti. Po osnovu poreza značajna se sredstva slijevaju u budžet lokalne zajednice što je trenutno Grad Prijedor. Oko pet miliona KM se godišnje slije u budžet, a jako se malo vrati. Kada bismo mi bili opština onda bismo mogli ta sredstva ulagati u našu infrastrukturu. Kozarac je veliko područje i ima velike potrebe u tim projektima“, objašnjava Mesud Trnjanin, odbornik u Skupštini Grada Prijedora iz Kozarca.

Posebno ih pogađa činjenica da je slična inicijativa Omarske gotovo završena i da se Kozarčane već gotovo svakodnevno usmjerava da idu u Omarsku.

– Imamo ovdje neku ambulantu, ali kada trebamo hitnu pomoć moramo u Omarsku. Sada 29. decembra ovdje se zatvara i posljednja banka i to će biti još jedan u nizu razloga zbog kojih ćemo morati ići u Omarsku, a zna se koliko je to nama teško, jer smo gotovo svi prošli kroz logor u Omarskoj – objašnjava Čirkin.

S obzirom na to da je ova inicijativa dva puta predlagana i povučena s dnevnog reda Skupštine Grada Prijedora, smatraju da su žrtve političkih igara zbog čega će se obratiti i nadležnim entitetskim institucijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…