U Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica Glavnog odbora i Predsjedništva Naroda i Pravde. Na sjednici Predsjedništva Naroda i pravde usvojeno je više zaključaka koji se odnose na trenutno društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini, piše pressmedia.ba.

Konstituiranjem Glavnog odbora kao najvišeg organa stranke između dva kongresa te Predsjedništva kao najvišeg izvršnog organa stranke okončan je višemjesečni proces unutarstranačkih izbora i formiranja demokratski izabranih stranačkih organa.

Uz prisustvo 61 od 74 članova Glavnog odbora Naroda i Pravde na današnjoj sjednici izvršen je izbor još pet članova Glavnog odbora u skladu sa članom 13.6. Pravila izbornog postupka. Također, za predsjednika Glavnog odbora Naroda i Pravde izabran je Dejan Kovačević iz Breze dok su za potpredsjednike birani Mersiha Mehmedagić (Trnovo), Rasim Smajlović (Brčko Distrikt BiH), Adis Fazlić (Srebrenik) i Dejan Ćulum (Tuzla).

Na sjednici Predsjedništva Naroda i Pravde usvojeni su brojni zaključci, među kojima i onaj koji se tiče postupka protiv Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice.

-Poštujući institucije BiH i institut presumpcije nevinosti uočavamo različito postupanje institucija u slučaju hapšenja i određivanja pritvora gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i nekim drugim slučajevima. Podsjećamo da je ovakav scenarij najavljivan nekoliko mjeseci prije samog hapšenja, od strane pripadnika jedne političke opcije.

Indikativno je da se Gradonačelnik Zenice ne tereti za bilo kakvu ličnu imovinsku korist, a i pored toga mu je određen jednomjesečni pritvor. Napominjemo da se u mnogo većim aferama, kao što su „Respiratori“, „Diploma“ i sl. nisu korišteni isti aršini nego je osumnjičenim dozvoljeno da se brane sa slobode. Ukoliko se ispostavi da je ovo politički montiran postupak istrajavat ćemo na zahtjevu da se svi saučesnici iz političkog i pravosudnog miljea najoštrije sankcioniraju, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…