General NATO-a Tod Wolters sugerisao je da bi Alijansa trebalo da uspostavi vojno prisustvo u Bugarskoj i Rumuniji nakon gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom, piše “Spiegel”.

List navodi da će prijedlozi Toda Woltersa, vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu, zapravo proširiti misiju Alijanse “Poboljšano napredno prisustvo” (EFP) u okviru koje je rasporedila vojne snage u baltičke države i istočnu Poljsku.

“Spiegel” se nije direktno pozvao na Woltersa, već navodi kako ima “informacije” da je Wolters “pozvao na pojačanje trupa na istočnoj granici” NATO-a tokom video veze sa vojnim šefovima “partnerskih zemalja”.

NATO je odbio da komentariše pisanje lista. Proširenje prisustva NATO-a na Bugarsku i Rumuniju je nešto za šta se obje ove zemlje zalažu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je jučer da će NATO “stalno procjenjivati potrebu da dodatno prilagode držanje, prisustvo, na jugoistoku regiona, jer moraju biti sigurni da uvijek mogu da zaštite i brane saveznike od bilo kakve prijetnje”.

Nagomilavanje ruske vojske u blizini Ukrajine povećalo je tenzije između Moskve i NATO-a, a Alijansa je pozvala Rusiju da ne vrši invaziju na bivšu sovjetsku republiku. Rusija poriče planiranje invazije. Moskva tvrdi da odgovara na ono što vidi kao prijetnju vlastitoj bezbjednosti zbog sve bližih odnosa Ukrajine sa NATO-om i težnji da se pridruži alijansi.

Moskva je jučer saopćila da želi pravno obavezujuću garanciju NATO-a da će odustati od bilo kakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…