BIH

Gdje završe roba i proizvodi koje carinici oduzimaju od putnika?U škrinji na granici završi nešto gotovo svakoga dana.

Već je dobro poznato da se meso i mliječni proizvodi uopće ne smiju iz trećih zemalja unositi u Europsku uniju a kao razlog je navedeno zbog rizika od širenja bolesti.

Povrće mora imati sanitarni certifikat. Med i jaja smiju preko granice, no samo do dva kilograma. Dopuštene su dvije kutije cigareta, jedna litra žestokog pića, četiri litre vina i 16 litara piva.

“U većinu slučajeva je to ako prođe prođe, ali ima dosta toga iz neznanja. Pokušavamo informirat javnost kako preko naših Internet stranica tako i dijeljenjem iskustava od putnika.

Carinici su tako prošle godine zaplijenili više od milion komada cigareta, 5 hiljada litara alkohola, 6 i pol tona mesa, 4 i pol tona mliječnih proizvoda, 5 tona voća i povrća i 800 kilograma meda.

Za to su izrekli 4600 kazni u iznosu od 53 milijuna kuna. S ulaskom u Schengen carinska pravila, kao i kazne ostaju iste.

Ulaskom Republike Hrvatske u Schengen nije se ništa promijenilo što se tiče rada carinske uprave.

Mnogi se pitaju gdje završi zaplijenjena roba na granici?

Mesni i mliječni proizvodi se uništavaju jer niko ne može jamčiti da su zdravstveno ispravni za primjerice doniranje u humanitarne svrhe.

A u škrinji na granici završi nešto gotovo svakoga dana. Vjerojatno će i biti puna sve dok BiH, Srbija i ostale zemlje ne uđu u EU, piše gpmaljevac.com.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top