ZDRAVLJE

GASTROENTEROLOG UPOZORAVA NA OPASNU NAVIKU U TOALETUGastroenterolog dr. Seti izdao je upozorenje zbog korištenja telefona u WC-u, tvrdeći da ova uobičajena zabava može dovesti do ozbiljnih posljedica

Gastroenterolog dr. Seti (Sethi) izdao je upozorenje zbog korištenja telefona u WC-u, tvrdeći da ova uobičajena zabava može dovesti do ozbiljnih posljedica na duge staze.

– Prvo, korištenje telefona dok obavljate veliku nuždu može dovesti do dugotrajnog sjedenja na WC školjki, što može uzrokovati naprezanje i pritisak na vaš rektum i anus – objasnio je dr. Seti.

– To može dovesti do problema kao što su hemoroidi, analne fisure, pa čak i rektalni prolaps.

Svrab i krv

Hemoroidi mogu uzrokovati kvržice koje svrbe, krv ili sluz u izmetu i osjećaj da morate ići čak u WC i nakon što ste ispraznili crijeva. Analne fisure, koje su male pukotine na sluznici vašeg anusa, obično su popraćene krvlju i oštrom boli tokom ili nakon obavljanja nužde.

Rektalni prolaps, kada dio debelog crijeva padne u anus, rjeđi je od ovih stanja, ali ima mnoge iste simptome kao i hemoroidi. Međutim, za razliku od hemoroida ili analnih fisura, to je hronično i progresivno, što znači da neće nestati samo od sebe. Ako imate bilo kakvih problema s pražnjenjem crijeva, bilo bi dobro posjetiti ljekara i usvojiti zdravije zahodske navike.

Dr. Seti je dodao da su klice još jedan problem kod korištenja mobitela u WC-u, budući da kupatilo može biti plodno tlo za bakterije, a studije su otkrile da je prosječan pametni telefon prljaviji od javne WC školjke.

Očistite mobitel

Ipak, za one koji se još ne mogu odvojiti od svog mobitela, dr. Seti je savjetovao:

– Nakon što završite s obavljanjem nužde, očistite svoj mobitel maramicom za dezinfekciju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top