Francuski list Ouest-France napravio je listu evropskih regiona u kojima bi mogao izbiti veliki rat – “bure baruta” je, između ostalih, i Bosna i Hercegovina.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Cazenave ističe da je 27. godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je zaustavljen “građanski rat”, iako takva kvalifikacija ne stoji u presudama međunarodnih sudova, ponovo prisutna opasnost od izbijanja novih sukoba.

U tekstu se navodi kako nacionalističke stranke u oba entiteta stalno stvaraju tenziju. Posebno se ističe uloga Milorad Dodik, “lider Republike Srpske” koji od augusta “sve više provocira”.

Autor pogrešno ističe kako se RS povukla iz Oružanih snaga BiH, OSA-e i Agencije za zdravstvo BiH.

“Najavljena je uspostava autonomnih ministarstava i agencija u pitanjima oporezivanja, pravosuđa, zdravstva, pa čak i odbrane. Čini se da je rizik od secesije bosanskih Srba velik. Međutim, Srbija do sada nije davala nikakve znakove ohrabrenja”, stoji u tekst list “Ouest-France”.

Dodaje se kako “sjenka Moskve”, koja je podrške Srbim koji su pretežno pravoslavne vjeroispovijesti, visi nad regionom Balkana dok se Evropska unija muči da razjasni rokove za pristupanje ovih zemalja.

“Američka administracija odlučila je poslati specijalnog predstavnika Gabriela Escobara. Vijeće sigurnosti UN-a je početkom novembra obnovilo mandat misije EUFOR koja je raspoređena u Bosni i Hercegovini da garantuje mir i stabilnost. Ali ova misija više nema 7.000 vojnika na terenu, već samo nekoliko stotina”, stoji u zaključku teksta.

Prema riječima autora članka, “1995. godine krvoproliće je okončano Dejtonskim sporazumom koji je podijelio državu na Federaciju BiH i RS, međutim, tu krhku strukturu mogu narušiti nacionalistička raspoloženja u različitim dijelovima zemlje”, zaključuje novinar.

Prema navodima autora članka Fabien Cazenave, u Evropskoj uniji se posljednjih sedmica sve više strahuje da će na pragu kontinenta izbiti oružani sukob – situacija u regionu se zahuktava zbog hiljada migranata iz Južnog Kurdistana koji su skupljaju na granici Poljske i Bjelorusije.

Varšava ne pušta izbjeglice sa Bliskog istoka na teritoriju Evropske unije, podsjeća novinar i dodaje da je Poljska na svojim istočnim granicama rasporedila oko 15.000 vojnika koji pružaju podršku graničarima i policiji. Prema riječima Kazenava, strane se međusobno optužuju za migrantsku krizu, a “radikalizacija učesnika u konfrontaciji može dovesti do slučajnog incidenta sa poljskim, litvanskim, letonskim ili bjeloruskim vojnicima”.

Novinar je ubijeđen da je još jedna tačka intenzivne napetosti na karti Evrope – granica između Rusije i Ukrajine. Prema njegovim riječima, u slučaju rata u Donbasu Moskva se može zauzeti za Donjecku i Lugansku narodnu republiku (DNR i LNR).

U scenariju koji je “katastrofalan” po Kijev, ruska vojska će, smatra Kazenav, formirati tampon zonu ne samo za zaštitu Donjecka i Luganska, nego i za bezbjednost Krima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…