Francuska vlada je donaciju vakcina protiv koronavirusa učinila jednim od svojih prioriteta, u znak solidarnosti sa zemljama pogođenim pandemijom i kako bi pomogla da se pokrivenost vakcinacijom širom svijeta ubrza. Francuska je odigrala pokretačku ulogu u implementaciji ovog pristupa.

Tako je Francuska, u aprilu ove godine, bila prva zemlja koja je dodijelila vakcine u okviru COVAX mehanizma i od tada se obavezala da će donirati 120 miliona doza do kraja prve polovine 2022. godine, od čega je 67 miliona već ustupljeno COVAX-u. Francuska je tako treća zemlja, nakon Sjedinjenih Država i Japana, koja je dodijelila najviše doza po količini unutar G7.

Francuska želi usmjeriti svoju pomoć na najranjivije zemlje i one sa krhkim zdravstvenim sistemima: zbog toga je dodijelila 32 miliona doza afričkim zemljama, uključujući obavezu od 10 miliona doza Afričkoj uniji u korist fonda AVAT. Francuska također podržava i zemlje istočne Evrope i Balkana.

Vakcine koje Francuska donira su one koje i ona u isto vrijeme koristi za svoju kampanju vakcinacije: Astra Zeneca, Pfizer, Moderna i Janssen. Francuska nastavlja sopstvenu kampanju vakcinacije i istovremeno daje vakcine svojim partnerskim zemljama u duhu solidarnosti i zajedničkog razvoja.

Francuska je jedna od prvih zemalja koja je počela davati Pfizer vakcine. S tim u vezi, pozdravljamo slanje 7,2 miliona doza vakcine Pfizer Cominarty u 17 različitih zemalja u narednim danima, od čega je 2,3 miliona doza već stiglo na teren.

Velika većina francuskih donacija prolazi kroz multilateralni kanal COVAX-a kojim upravlja Gavi i koji okuplja nekoliko ključnih partnera kao što je UNICEF, kako bi se omogućila efikasna i pravična globalna raspodjela. 

Osim toga, Francuska je dodijelila i neke bilateralne donacije. U tom kontekstu, Bosna i Hercegovina će u petak 24. decembra 2021. dobiti isporuku od 117.000 doza Pfizera koje je poslala Francuska.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…