Fotografija blokiranog mosta Gazela u Beogradu koju je jučer zabilježio Marko Risović bila je jedna od najdjeljenijih na društvenim mrežama, a proglašena je i “najmoćnijom” jer prikazuje razmjere protesta koji su jučer zahvatili susjednu Srbiju, piše klix.ba.

Risović je fotografiju prvobitno podijelio na svom Instagram profilu uz opis “Beograd se probudio”, nakon čega se velikom brzinom proširila i na druge društvene mreže.

“Protest protiv ekološkog i političkog zagađenja okupio je beskrajnu masu ljudi koji trenutno zauzimaju područje mosta Gazela na autoputu”, napisao je Risović u opisu.

Jedan od onih koji su podijelili upravo ovu fotografiju bio je i Novak Đoković, koji je objavom na Instagram storyu ukazao na važnost očuvanja zdravlja i pozvao na zaštitu prirode.

Na Instagram profilu Eko straže, neformalne grupa građana koji se u Srbiji bore za zaštitu životne sredine, podijelili su istu fotografiju uz opis: “Kraj jednog nakaradnog sistema je počeo, nezaustavljiva sila želje za normalnim životom je krenula”.

Korisnici društvenih mreža su Risovićevu fotografiju poistovijetili sa energijom mase koja je ustala u odbranu rijeka i obradive zemlje, što je uzrokovalo da postane viralna za kratko vrijeme.

Podsjećamo, protesti predstavljaju svojevrstan ekološki ustanak protiv otvaranja rudnika litija u zapadnoj Srbiji koji bi mogao dovesti do opasnog zagađenja vode u rijekama, ali i obradivog zemljišta.

U okviru protesta blokirane su glavne saobraćajnice u Beogradu, a dvosatno okupljanje organizovano je i u Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Čačku, Novom Pazaru i drugim gradovima Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…