Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je ugovor o nabavci dodatnih 10 trolejbusa.

“Naša nedavna službena posjeta Minsku omogućila nam je da se uvjerimo u kvalitet i sigurnost novih trolejbusa. Nakon analiziranja stanja sa trenutnim vozilima, pregovorima koje smo imali pri toj posjeti, podršci EBRD-a i EIB-a, odlučeno je da ćemo nabaviti i dodatnih deset niskopodnih trolejbusa, čime ćemo znatno promijeniti sliku javnog prevoza u kantonu“, rekao je Šteta.

Današnje potpisivanje ugovora, istaknuo je, će nam omogućiti da do septembra 2022. godine imamo ukupno 35 novih trolejbusa na ulicama našeg kantona, a prvi stižu u januaru.

Premijer KS Edin Forto nazvao je ovo revolucijom u javnom prevozu.

“Potpuno zanavljamo vozni park. Trolejbusi su prvi na redu. Kvalitet života u Sarajevu će se narednih godina poboljšati zbog unapređenja javnog prevoza. Ovo je prvi od mnogih koraka. Ministar Adnan Šteta potpisao Ugovor za nabavku novih 10 trolejbusa, iduće godine u Sarajevo 35 potpuno novih vozila”, napisao je danas Forto na Facebooku.

Podsjetimo, Forti i Šteti u Minsku su u septembru predstavljeni novi trolejbusi.

Novi trolejbusi imaju kapacitet minimalno 130 putnika i najmanje 35 sjedećih mjesta, opremljeni su naprednim sistemima naplate karata i brojanja putnika, video nadzorom, pristupom osobama sa invaliditetom, klima uređajem, LED osvjetljenjem i povećanim komforom u vožnji, dok će biti ugrađen i određen broj USB priključaka za mobilne telefone.

“Model ponuđen Kantonu Sarajevo je model posljednje generacije, veoma sličan električnim autobusima koje ova kompanija proizvodi. Trolejbusi će imati mogućnosti vožnje sa punim kapacitetom bez kontaktne mreže u dužini do 20 kilometara. To je odlična pretpostavka za normalizaciju autobuskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo”, kazao je ranije ministar saobraćaja KS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…