Predsjednik Naše stranke Edin Forto komentarisao je aktuelnu sitaciju u BiH rekavši kako je jedan od ključnih uslova za rješenje krize da domaći političari i međunarodna zajednica počnu tretirati Milorada Dodika kao sigurnosnu prijetnju.

– Država BiH ima jedan broj diplomata koji se bore protiv nje. To su često oni koje su postavili HDZ i SNSD. Često se desi da ljudi koji predstavljaju BiH širom svijeta po multilateralnim institucijama i vrlo bitnim ambasadama i predstavništvima BiH rade protiv BiH, rekao je Forto.

Prema Fortinim riječima, dio odgovornosti snose i oni koji su za Bosnu i Hercegovinu, jer ne rade dovoljno dobro:

– Onaj mali dio koji pripadne normalnim političkim snagama, koji barem ne ruše BiH, oni ne rade dovoljno ili nisu u prošlosti radili dovoljno. BiH se može odbraniti izrazito jakom diplomatijom, jakim diplomatskim naporima koje mi nismo vidjeli. Iz našeg Predsjedništva, iz našeg Ministarstva vanjskih poslova evo u zadnje tri godine najdalje što dobace je govorno područje gdje se mi razumijemo. Ne postoji stvarni diplomatski pritisak iz BiH prema Američkom kongresu, prema Senatu, prema Briselu koji treba da nas gura u pravcu jedne normalne države. Toga nema. S druge strane, vrlo je jak i vrlo organizovan pritisak preko Beograda, preko Zagreba i iz BiH za nešto potpuno drugo i onda se mi čudimo kada dođu strani diplomati i ponude nam nešto što nije dobro.

U tom kontekstu govorio je i o jučerašnjem sastanku s predstavnicima američke administracije i EU koji su imale stranke opozicije na državnom nivou, uključujući i Našu stranku:

– Prvo želim reći da se ne radi samo o pregovorima o Izbornom zakonu. Prije svega govori se i o izmjenama Ustava kao što je jedna značajna izmjena Ustava u smislu implementacije presude Sejdić – Finci. O tome se pregovara. Neke od opcija koje smo čuli, već dugo kruže u javnosti. Možda da se skinu etnički predznaci članova Predsjedništva i Doma naroda na državnom nivou. Neki politicki lidera za takvu izmjenu Ustava očekuju neku vrstu kompenzacije kroz Izborni zakon. Želim podsjetiti javnost da bi se Ustav izmijenio potrebna je dvotrećinska većina u Državnom parlamentu a da bi se Izborni zakon promijenio, potrebna uobičajena natpolovična većina. Tako da je za ustavne izmjene potrebno prikupiti širu bazu u Parlamentu BiH i vjerovatno je to jedan od razloga što međunarodni zvaničnici ne razgovaraju samo s vladajućom koalicijom koja je nego i s opozicijom.

Forto je izrazio i sumnju u kontekst u kojem se pregovori odvijaju da je možda i svjesno napravljen kako bi se pristalo na bilo šta.

– Meni je čudno da razgovaramo u atmosferi straha i da nikako ne adresiramo problem tog konteksta u kojem donosimo ovu odluku, kao da je neko dao zeleno svjetlo da se ovako zaoštri kako bi mi pristali na bilo šta.

Podsjetio je i na činjenicu da su jedini prijedlozi ustavnih promjena koji su u parlamentarnoj procedure oni koje je predložila Naša stranka te pozvao sve koji se nazivaju probosanskim da prvo razgovaraju o tom prijedlogu, navodi se u saopćenju na stranici Naše stranke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Anketa: Da li bi stupili u brak s osobom druge vjere?

Bosna i Hercegovina od pamtivijeka važi za zemlju koja je oličenje multietičnosti.…

U saobraćajnoj nesreći kod Kiseljaka poginuo pješak

U mjestu Višnjica Polje kod Kiseljaka večeras se dogodila saobraćajna nesreća u…