Nakon što se početkom prošlog mjeseca pogon firme Messer u Rajlovcu kod Sarajeva, zbog poplava, našao pod vodom, odlučeno je da se punionica izmjesti u Zenicu.

No, čekalo se da firma za to dobije dozvolu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

U poslijepodnevnim satima iz firme Messer odgovoreno nam je da su dobili traženu dozvolu od Agencije da punionica kisika u Zenici može početi sa radom.

Informaciju više o početku rada Messerove punionice kisika u Zenici zatražili smo i iz Federalnog ministarstva zdravstva, gdje nam je jutros rečeno kako oni nemaju nikakvu informaciju o početku rada punionice u Zenici.

Kako je kazala Sanja Čustović, pomoćnica ministra za farmaciju i hemikalije, Federalno ministarstvo zdravstva još u novembru završilo je svoj dio posla.

– Mi smo bili u Zenici i utvrdili uvjete prostora, opreme i kadra kako bi se punionica iz Rajlovca prebacila tamo. Firma Messer se potom trebala obratiti Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH koja treba dati odobrenje za rad punionici kisika u Zenici. Dokle se došlo s tim, ne znamo jer Ministarstvo do sada niko nije obavijestio da li je taj postupak završen. Ono što smo načuli jeste da je bio neki problem s Agencijom, da li su to u međuvremenu otklonili, ne znam – dodala je Čustović.

Na pitanje, da li zdravstvene ustanove, koje snabdijevaju, imaju dovoljne količine medicinskog kisika, iz firme Messer odgovoreno nam je da oni svoje kupce opskrbljuju sa zahtjevanim količinama kisika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…