“Toma”, film srbijanskog glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića, obara rekorde gledanosti kako u regiji tako i u Bosni i Hercegovini. Prema IMDb-u film je na Box Officeu širom svijeta zaradio skoro tri miliona dolara (oko pet miliona KM) što je više od bilo kojeg drugog ostvarenja iz regije u posljednjih nekoliko godina.

Film je u Bosni i Hercegovini premijerno prikazan na ovogodišnjem izdanju Sarajevo film festivala, nakon čega su glumci i prisutna ekipa koja je radila na filmu nagrađeni višeminutnim aplauzom i gromoglasnim ovacijama.

Nakon premijere, u prvoj sedmici prikazivanja film je u našoj državi oborio rekord 2021. godine sa 40.877 pregleda i 112.900 eura /220.815 KM bruto dobiti u prvoj sedmici.

Film je 23. septembra 2021. godine distribuirao Oskar film iz Banja Luke u 41 kino širom zemlje.

Poređenja radi, deveti nastavak franšize “Fast & Furious”, koji je ostvario drugi najveći prihod u prvoj sedmici prikazivanja (17. – 23. jun 2021.) u 2021. godini, imao je 10.537 pregleda i 36.294 eura / 70.984 KM dobiti.

Film je ostvario izuzetan uspjeh i u susjednoj Hrvatskoj, a u prvom vikendu prikazivanja pogledalo ga je više od osam hiljada ljudi, čime je s trona srušio “Paradu”, film iz 2011. koji je držao rekord najgledanijeg srbijanskog filma u hrvatskim kinima.

U Srbiji je “Toma” je imao još veći uspjeh sa 91.042 gledalaca i približno 340.560 eura u prvoj sedmici prikazivanja od 16. do 22. septembra 2021.

Najuspješniji bh. film na na Box Officeu bio je “Ničija zemlja”, oskarovca Danisa Tanovića, koji je ostvario prihod od 4 miliona eura, a ovogodišnji kandidat za Oscara “Quo Vadis, Aida?” je na internacionalnom nivou ostvario prihod od približno pola miliona eura prema IMDb-u.

Film Jasmile Žbanić je u domaćim kinima u prve tri sedmice prikazivanja pogledalo 3.731 ljudi i zaradio je 12.220 eura / 23.903 KM. Međutim, treba uzeti u obzir da je film prikazivan u vrijeme pandemije pod strogim propisima koji su ozbiljno ograničili posjećenost kina.

Uzevši u obzir druga filmska ostvarenja iz BiH – film Pjera Žalice “Koncentriši se, baba” iz 2020. zabilježio je 4.298 KM bruto dobiti, a “Pun mjesec”, debitantski igrani film Nermina Hamzagića, zaradio je 1.656 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nada Obrić nije zadovoljna penzijom

Pjevačica Nada Obrić otkrila je prije nekoliko godina da je zvanično u…

CIJELI ŽIRI IZLETIO NA SCENU: Pala krv u ”Zvezdama Granda”

Dok sa nestrpljenjem čekate novu epizodu ”Zvezde Granda” mi vam donosimo kadrove…

Dalila Dragojević se pokajala: Majčice moja, babo dragi, oprostite mi!

Dalila Dragojević nakon što je napustila emisiju u Zadruzi je otišla u…

Kevin Spacey mora platiti 31 milion dolara zbog kršenja ugovora

Poznati glumac Kevin Spacey morat će isplatiti gotovo 31 milion dolara studiju…