Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

U razgovoru za 072info ugledni advokat Ifet Feraget prokomentarisao je određivanje jednomjesečnog pritvora prvom čovjeku Zenice, kazavši kako se radi o proizvoljnoj primjeni prava.

-Kao branilac, uvijek sam na strani zaštitite ljudskih prava. Pritvor se, izuzev Suda BiH, nažalost vrlo često lako i proizvoljno određuje. Međutim, još uvijek je to odluka sudije pojedinca (Ramo Ljevaković, op.a.), a konačnu odluku će donijeti vanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Zenici. 

Ima dosta argumenata da taj pritvor ne bude pravosnažan. Obaveza suda je da primjenjuje blaže mjere. Nesaslušanje tih 11 svjedoka, iako istraga dugo traje, nije razlog koji bi bio biti prevaga za određivanje mjere pritvora. U ovakvim situacijama sud treba pitati tužilaštvo šta je sa tih 11 osoba? Jesu li to dostupne osobe, jesu li u Zenici ili na nekom drugom kontinentu pa su im bile sve ovo vrijeme nedostupne? S obzirom da vjerujem da su dosad mogle biti kontaktirane, imamo na sceni proizvoljnu primjenu prava. 

Kako sam već kazao, postoji dosta razloga da se umjesto pritvora Kasumoviću odredi mjera zabrane. Uostalom, ne smijemo zaboraviti i presumpciju nevinosti i da gospodin Kasumović prema tome nije kriv – zaključio je Feraget za 072info. 

Inače, na određivanje pritvora Kasumoviću njegov advokat Asim Crnalić uložio je jučer žalbu, a ishod konačne odluke vanraspravnog vijeća Kantonalnog suda Zenica bit će poznat sutra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…